Cfo

Защо регулаторите са толкова притеснени от дигиталната валута на Facebook?

Иван Гайдаров

Законотворците по целия свят усилиха натиска върху Libra, дигиталната валута на Facebook, на фона на опасенията, че тя може серизно да наруши глобалната финансова система.

Във вторник, Беноа Коур, член на борда на Европейската централна банка, предупреди, че виртуалните валути като Libra "могат да оспорят върховенството на щатския долар." Коментарът на Коур изглежда дава глас на тревогата на президента Доналд Тръмп, който по-рано тази година заяви, че Libra ще се ползва с малко доверие и надеждност и че "в САЩ има само една реална валута и това е доларът".

Тази тема е актуална за редица регулаторни органи и законодатели, които се притесняват от конкуренцията на правителствените валути с Libra и изхода от това противопоставяне. Тези притеснения са факт заради влиянието, което има платформата - повече от 2,4 милиарда месечни активни потребители към юли 2019 г. В същото време компаниите, с които си партнира най-голямата социална мрежа в базираната в Швейцария Libra Association, включват гиганти като Uber, Visa и Vodafone.

Миналата седмица министрите на финансите на Франция и Германия протестираха срещу проектът Libra, заявявайки, че планът на Facebook за създаване на своя криптовалута "не успява да отговори на ключовите рискове около законите за финансова сигурност, защитата на инвеститорите и борбата с прането на пари". Френската страна стигна дори по-далеч, като заяви, че "страната не може да разреши развитието на Libra на европейска земя".

Основно притеснение и за двете държави е дали Facebook, компания от частния сектор, ще може да се конкурира ефективно с официални валути като еврото и долара. Според експерти това може също така да намали ролята на регулаторите.

След това идва и фактът, че Facebook е затънала в скандали, свързани с поверителността на данните. Регулатори от Великобритания, САЩ и ЕС постоянно изразяват загриженост във връзка с недостатъчните усилия на Facebook за защита на потребителската информация в системата на Libra.

Какво казва Facebook?

Аргументът на Facebook е, че няма да "копае" нови пари чрез дигиталната валута по подобие на останалите криптовалути. Вместо това Libra е обвързана с кошница от валути като долара, които трябва да поддържат нейната стойност. Основната ѝ цел, според компанията, е да позволи на хората да движат паричните си потоци по света по-лесно.

Дейвид Маркъс, изпълнителен директор, който ръководи инициативата, е категоричен, че валутата няма да "заплашва суверенитета на нациите, когато става въпрос за финанси".

Що се отнася до поверителността, Данте Диспарт от Libra Association заявява, че организацията е ангажирана да защитава данните на хората.

Въпреки че Facebook е подложена на сериозен натиск от регулаторите, Теунис Бросенс от холандската банка ING смята, че компанията е взела правилно решение, обявявайки плановете си за Libra толкова рано. Той също така смята, че по този начин Facebook се противопоставя на хората, които предпочитат да се доверят на биткойн, а не на традиционните валути.

"Те не следват максималистичния модел на противопоставяне на традиционната финансова система, дори не следват модела на Uber за първоначален страрт и искане на разрешение впоследствие", коментира Бросенс, водещ икономист на ING за дигитални финанси.

Всъщност Facebook води диалог с глобалните регулатори в опит да смекчи техните страхове от своята дигитална валута преди планираното ѝ пускане през 2020 г. В понеделник компанията се срещна с представители на централната банка в Базел, Швейцария. Преди това Дейвид Маркъс застана пред Конгреса на САЩ, за да отговори на притесненията на законодателите.

Експертите в бранша казват, че въпреки отрицателната реакция срещу Libra, има нещо положително, и то е, че регулаторните органи по целия свят са принудени да вземат на сериозно криптовалутите - макар че някои от тях разграничават Libra и криптовалутите като биткойн.

Инициативата на Facebook отново вади на преден план и идеята за дигитална валута, издадена от централната банка. Това е идея, която циркулира от известно време из публичното пространство. Шведската Riksbank например вече полага усилия в пилотен проект за разработването на дигитална версия на местната крона през тази година.

Като цяло мненията са противоположни. Наскоро Марк Карни от Bank of England предложи създаването на резервна дигитална валута, докато Коур от ЕЦБ смята, че централните банки трябва да се обединят, за да разследват подкрепените от правителства виртуални валути.

Какво е Librа?

Първоначално представена от Facebook през юни, Libra е дигитална валута, за която компанията твърди, че би позволила на хората да изпращат пари по целия свят със същата лекота, както в момента изпращам снимка или текст.

Тя ще бъде подкрепена 1:1 с кошница от официални валути, държана в резерв. Това прави Libra различна от криптовалутите като биткойни и етериум, които са известни със своите ценови колебания.

Facebook създаде нов свой филиал, наречен Calibra, който ще направи дигитален портфейл за потребителите, в който да съхраняват и обменят токъни и ще помогне на компанията да печели от виртуалната валута.

Въпреки че регулаторният натиск в много държави е сериозен, други такива може и да не създадат никакви неприятности около проекта. Според Брозенс от ING централните банки на развиващите се пазари могат да бъдат "по-отворени" за предложения като Libra, тъй като техните икономики разчитат в голяма степен на долара. "Те зависят от долара за заемите си и тяхната парична политика е ограничена от долара и международната капиталови потоци", обяснява той.

X