Cfo

Картовите плащания в еврозоната са се удвоили за десетилетие

Мария Динкова

Броят на картовите плащания в еврозоната са се увеличи повече от два пъти за десетилетие, а потребителите все повече избягват носенето на банкноти и стотинки, показват последните данни на Европейската централна банка, пише Finextra.

През 2018 картовите разплащания са били почти половината от общия брой на всички некешови разплащания в единната валутна зона.

Кредитните преводи и директните дебити са съответно вторите и третите най-чести некешови методи за плащане, постигайки почти 23% всяка, докато електронните пари и чекове заедно достигат около 7%.

Все пак популярността на всеки тип платежна услуга все още се различава значително в отделните държави в еврозоната. През 2018 картовите разплащания са били малко над 70% от всички некешови разплащания в Португалия в сравнение с около 23% в Германия.

Статистиката показва също така, че броят на картовите разплащания, извършени от потребителите и бизнеса са се удвоили през последното десетилетие със средно 121 картови разплащания на човек. За равнение през 2008 този брой е бил 56. Въпреки това средната стойност на картовите разплащания се е понижила от 54 евро през 2008 на 44 евро през 2018.

И отново се наблюдава сериозна разлика между отделните държави членки. Например финландците използват своите карти пет пъти по-често спрямо жителите на Германия и шест пъти по-често, отколкото гражданите на Италия.

Любопитно е да се отбележи, че средната стойност на изтеглените пари в кеш на годишна база също са се покачили от 1,925 евро на 2, 082 евро на карта между 2008 и 2018.

В повечето държави се наблюдават подобни тенденции, но с доста по-сериозна разлика в изтеглените суми. Например средната стойност на кеш изтегляните средства за година в Австрия е почти четири пъти размера на тази в Люксембург и почти два пъти размера на средната за еврозоната.

X