Cfo

"Дойче банк" предвижда криптовалутите да заменят фиатните пари до 2030

Мария Динкова

От "Дойче банк" публикуваха своите прогнози за следващото десетилетие, предвиждайки ръст при използването на криптовалутите заради нестабилността на фиатните пари, пише Finextra.

Докладът Imagine 2030 посочва опасностите от отслабването на системата на фиатните пари през следващото десетилетие, което на свой ред ще насърчи по-голямото търсене на криптовалути.
От "Дойче банк" описват криптовалутите като "по-скоро допълнения отколкото заместители", но смятат, че това може да се промени до 2030.

Имайки предвид застаряващото население, разходите за труд, които са ниски от десетилетия, могат да се увеличат. Това ще сложи край на ниската инфлация, продължаваща години, и ще означава връщане към значителния пик от края на 70-те години на миналия век.

В тази връзка се очаква да се увеличи търсенето на алтернативни валути, докато правителствата и централните банки се борят се по-високата инфлация и с политическите решения, които трябва да бъдат взети.

От "Дойче банка" виждат потенциала на криптовалутите в скоростта, сигурността и минималните разходи.

Вследствие на всичко това от германската банка заключват, че нова и широко използва криптовалута може да се появи през следващото десетилетие.

За тази обаче ще бъде необходима подкрепа от страна на регулаторните органи. За да се постигне това обаче, криптовалитите трябва да придобият легитимност в очите на правителствата и регулаторите. Това от една страна ще донесе стабилност при цените и ще позволи глобален обхват. От друга страна ще доведе до завишен интерес към компаниите в разплащателната индустрия като Visa и Mastercard, а също така към технологични гиганти като Apple и Google.

В краткосрочен план обаче политическата подкрепа остава доста неясна. Например, продаването и купуването на криптивалути в Китай и Индия е забранено. Разбира се, преминаването към някакъв тип цифровизирана глобална разплащателна система ще изведе на преден план рисковете от киберпрестъпления и от всички други действия, които биха ограничили достъпа до електричество.

X