Cfo

ЕЦБ обмисля създаването на своя дигитална валута

Иван Гайдаров

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще засили усилията си в сферата на дигиталните валути с цел да изпревари тенденцията за създаване на частни такива, обезпечени с фиатни валути, станали известни като стейбъл койн (stablecoin). Новината беше обявена на пресконференция от президента на ЕЦБ Кристин Лагард.

Тя изтъква засиления интерес, който централните банки на Канада, Великобритания и някои други страни проявяват към дигиталното валутно пространство. По думите ѝ те са се обърнали към ЕЦБ с призив да поеме водеща роля по отношение на стабилните дигитални валути. В резултат на това, до средата на 2020 г. ЕЦБ планира да установи ясни цели в тази посока и да сформира работна група, която да разработи нова дигитална валута.

"Личното ми убеждение е, че основното развитие при дигиталните валути не е насочено толкова в сегменти като биткойн, колкото в проектите за създаване на стейбъл койн. В момента знаем само за една мащабна инициатива в тази посока, но има и много други, които сега стартират или вече са в ход", коментира Лагард, като добавя, че ЕЦБ трябва да е готова да изпревари тенденциите, "защото явно има търсене, на което трябва да отговорим."

Дебатът дали ЕЦБ трябва да издава собствена дигитална валута, за да може обществото да се възползва от евтин и лесен начин за извършване на плащания, не е нов. В него обаче има значителна съпротива от страна на властите в ЕС.

По-рано този месец финансовите министри на ЕС потвърдиха своята твърда позиция спрямо частните дигитални валути и декларираха, че не трябва да се допуска използването на глобални такива, докато всички законови, регулаторни и надзорни рискове не бъдат надлежно разгледани. Бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише също изрази съмненията си относно криптовалутите по време на конференция в Пекин през ноември, като заяви: "Силно съм против биткойн. Подобни валути просто не са истински и нямат характеристиките, които трябва да притежава истинската валута."

X