Cfo

Шведската централна банка ще пуска е-крона

Мария Динкова

Финансовата институция ще си партнира с Accenture за разработването на новата дигитална валута

Шведската централна банка ще сключи сделка с консултантската и технологична компания Accenture за разработването в тестова среда на дигитална валута, наречена е-крона, пише Finextra.

С все по-рядкото използване на кеш в Швеция, Riskbank започна проекта през пролетта на 2017. Неговата първоначална цел беше да изследват възможностите за създаването на дигитална валута на централната банка, чрез която обществото да продължи да има достъп до гарантирани от държавата средства за плащане.

От финансовата институция сега отбелязаха, че са готови да подпишат с Accenture едногодишен пилотен проект, по който да се разработи платформа с потребителски интерфейс. Тя трябва да позволява да се извършват плащания с е-крони от карти, мобилни телефони и други преносими устройства.

Партньорството първоначално трябва да продължи до 31 декември 2020, но може да бъде удължено за още няколко години, ако от Riksbank решат по плана и да пуснат нови функционалности. От банката допълниха, че все още няма яснота дали всъщност ще емитират е-крони.

X