Cfo

Китай отваря финансовата си индустрия на стойност 45 трилиона долара

Иван Гайдаров

Дългоочакваното отваряне на китайската финансова индустрия, която е в размер на 45 трилиона долара, започва през следващата година. Инициативата е дългосрочна и се очаква да предизвика сериозен интерес у глобалния бизнес.

Започвайки със своите застрахователни и фючърсни пазари, управляваната от Комунистическата партия страна ще стартира най-обширните промени от десетилетия, за да позволи на играчи като Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и BlackRock Inc. да разширят своя отпечатък на китайския пазар и да получат достъп до разрастващата се местна финансова система.

Президентът Си Дзинпин се стреми да смекчи последствията от най-голямото забавяне на световна икономика №2 от началото на 90-те година, което се случи през 2019 г. заради намаляването на корпоративното финансиране в страната и търговската война между Пекин и Вашингтон. Според местните власти освен че чуждестранните компании ще донесат със себе си свеж капитал, те ще принудят вътрешните играчи да оптимизират дейността си и да станат по-отзивчиви на изискванията на пазара.

Китайските регулатори и правителство са сигурни, че местният бизнес може да се справи с чуждестранната конкуренция, смята Пол Шулте, основател на базираната в Сингапур Schulte Research и бивш ръководител на стратегията за Азия за Nomura Holdings Inc. Според него компании като Goldman и JPMorgan "търсят разширяване, сливане, покупка, растеж, но не в този, а в следващия цикъл."

Чуждестранните финансови компании могат да налеят между 7 и 8 трилиона юана (над 1 трилион долара) през следващите няколко години, заявява Хуанг Цифан, вицепрезидент на Китайския център за международни икономически обмени и бивш кмет на Чунцин.

Ето какво предстои:

Застраховане

В началото на новата година чуждестранните застрахователи могат да подават документи за създаването на компании - 100% тяхна собственост - предлагащи животозастраховане. Сегментът представлява ¾ от китайския застрахователен пазар. Съвместните предприятия - от които ICBC-AXA Assurance Co. е най-голямото – са изплатили 8% от общите премии на сектора през миналата година, но местните представители генерират значително по-големи ръстове, сочи Fitch Ratings.

Местните компании доминират на пазара с огромните си дистрибуторски мрежи и милионите си агенти, водени от China Life Insurance Co. и Ping An Insurance (Group) Co. Сред желаещите да разширят присъствието си е германският застраховател Allianz SE, който през 2018 г. получи "зелена светлина" за създаване на първия изцяло чуждестранен застрахователен холдинг.

Други, включително Cigna Corp. и Standard Life Aberdeen Plc., не са заявили намерение да търсят пълен контрол, като Cigna нарича партньорството си с China Merchants Bank Co. "печеливша формула."

"Ясно е, че няма най-добър подход за създаването на изцяло чуждестранни застрахователни компании", казва Джими Чоу, партньор в консултантската компания PwC China, и добавя, че "паят е достатъчно голям, но всичко зависи от това как искате да го изядете."

Фючърси

Също от първия ден на годината чуждестранните компании ще могат да създават свои собствени местни представителства за търговия с фючърси на претъпкания китайски пазар, където обаче близо 150 местни играчи са генерирали комбинирани печалби от едва 3,4 милиарда юана (485 милиона долара) през първата половина на годината.

Към днешна дата чуждестранният интерес е ограничен заради някои местни регламенти, наложени върху индексни и стокови фючърси. Това може да се промени бързо, ако властите продължат в поетата посока.

Понастоящем чуждите компании имат слабо присъствие на фючърсния пазар в Китай. JPMorgan притежава 49% от съвместно предприятие, докато UBS Group AG контролира фючърсно дъщерно дружество.

Управление на активи

Управлението на активите е по-специфична сфера. Чуждестранните компании ще могат да кандидатстват за лицензи за стартиране на дружества за управление на взаимни фондове, изцяло притежавани от тях, през април, или да започнат да изкупуват местни фондове.

"Ръстът на взаимните фондове в Китай може да изпревари световния през следващото десетилетие. Прирастът на инвестиционното банкиране и ценни книжа може да нарасне с развитието на капиталовите пазари на страната. Чуждестранните играчи трябва да се справят с предизвикателства, включително конкуренцията за талант и регулаторни пречки", казва Шарни Вонг, старши анализатор, пред Bloomberg.

Залозите са големи, тъй като домакинствата държат около 90 трилиона юана в инвестиционни активи. Но конкуренция също не липсва.

X