Cfo

Навлизането на криптовалутите в глобалното банкиране е реалност

Иван Гайдаров

Редица централни банки в Азия и Европа са в последната фаза на въвеждането на дигитални валути, които да залегнат в основата на бъдещи платежни системи и трансгранични трансакции, сочи нов доклад на счетоводна фирма KPMG. В същото време правителствата по света гледат на пускането на тези дигитални валути, базирани на блокчейн, като на нещо, което един ден може да им даде конкурентно предимство в глобалната търговия.

"През 2020 г. ние от KPMG очакваме да помогнем на регионалните и централните банки в разработването на добре дефинирани технологични рамки, които могат да подкрепят инициативите на частния сектор", казва Арун Гош, ръководител на блокчейн звеното на KPMG за Северна Америка.

Международният валутен фонд (МВФ) също демонстрира подкрепа за фиатните дигитални валути, като заявява, че те могат да намалят зависимостта от емитираните от правителства пари и "за разлика от банковите преводи, трансакциите с криптовалути могат да бъдат изчистени и уредени бързо и без посредник".

"Предимствата са особено очевидни при трансграничните плащания, които са скъпи, тромави и непрозрачни. Новите услуги, използващи технологията за споделени счетоводни записи и крипто активи, са намалили времето, необходимо за трансграничните плащания от дни до секунди, заобикаляйки обичайните банкови мрежи", обяснява Донг Хе, зам.-директор на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ.

Според международната институция днешните фиатни валути са в процес на трансформация, а "иновациите ще преобразят банковия и финансов пейзаж". Затова и много държави вече обръщат поглед към иновациите по начини, които им дават конкурентни предимства.

Анализаторите смятат, че Китай например е много близо до пускането в обръщение на национална криптовалута, която поради по-голямата си ефективност би могла да се окаже предизвикателство за американския долар като основна валута за международна търговия. Други по-малки страни като Швеция също планират собствена криптовалута, гарантирана от държавата (e-Krona).

Bank of England от своя страна изследва възможностите, които дават криптовалутите, от 2015 г. И въпреки че в момента не планира да създава криптовалута, свързана с местния паунд, институцията публикува обширни проучвания върху паричната политика и последиците върху финансовата система при издаване на официална дигитална валута.

"Ако централна банка е издала дигитална валута, тогава всеки (включително бизнеса, домакинствата и финансовите институции, различни от банките), може да съхранява стойност и да извършва плащания с тях. Въпреки че това може да изглежда като малка промяна, тя може да има широко влияние върху паричната политика и финансовата стабилност", се казва в анализа на Bank of England.

Независимо обаче от отношението на централните банки, частният сектор вече издава фиатни криптовалути за подпомагане на засиления обмен на стойност и сетълмент в организациите и банковите мрежи.

JP Morgan Chase обяви миналата година, че е разработила първата криптовалута, подкрепена от голяма банка - ход, който може да легитимира блокчейн като средство за фиатни криптовалути. JPM Coin, както банката нарича своите дигитални пари, се счита за фиатна валута, защото е подкрепена от щатски долари. Всяка JPM Coin е равна по стойност на един щатски долар.

Wells Fargo също обяви, че разработва проект за собствена криптовалута, за да даде възможност за трансакции в реално време и да намали посредниците в процеса по сетълмент, като по този начин намали и таксите.

Reserve Bank of Australia пък реализира пилотна инициатива на базата на етериум с надеждата, че тя ще може да бъде използвана от трети страни за трансгранични плащания. Досега обаче банката не е намерила реализация за платформата си заради сравнително стабилната банкова система в Австралия.

Като цяло пилотните блокчейн проекти на институциите за финансови услуги са насочени в пет основни области - за клиринг и сетълмент, за търговско финансиране, за трансгранични плащания, обработка на застрахователни искове и борба с прането на пари, както и за по-добро разбиране на клиентите.

При трансгранични трансакции фиатните криптовалути биха могли да намалят времето за сетълмент от дни на минути, като премахнат необходимостта от частни организации, играещи ролята на посредници.

Системите, базирани на блокчейн, също така могат да оптимизират процеса на покупка и продажба на акции и облигации. Тези трансакции могат да отнемат до три дни, а има случаи, в които периодът достига и до десет, казва Брус Фентън, основател и управляващ директор на Atlantic Financial и член на борда на Bitcoin Foundation.

"Предизвикателството с ценните книжа сега е, че имате нужда от надеждна трета страна, която да гарантира доверието в сделката. Тази функция в момента се изпълнява от големи централизирани групи, защото брокерите не винаги се доверяват един на друг, тъй като в крайна сметка те са конкуренти", обяснява той и добавя, че при блокчейн доверието е гарантирано, тъй като дигиталните символи, представляващи ценни книжа или пари, са неразривно свързани с непроменими записи.

С оглед на тази ефективност, повече от половин дузина университети вече работят по разработването на платежни системи, които да съперничи на днешните конвенционални решения.

X