Cfo

Световният икономически форум публикува наръчник за дигиталните валути на централните банки

Мария Динкова

Световният икономически форум публикува наръчник със съвети, който има за цел да помогне на централните банки, разглеждащи възможността за създаване на дигитални валути, пише Finextra.

Миналата седмица проучване на Банката за международни разплащания показва, че 80% от централните банки под някаква форма работят върху подобни проекти, а 10% вероятно ще емитират свои собствени дигитални валути през следващите три години.

За да помогне на централните банки да се справят със сложния въпрос и да вземат правилните решения, наръчникът представя рисковете, възможностите и ползите от подобен ход.

Той засяга също така ключови въпроси за банкирането на дребно, хибридни дигиталните валути, технологичните избори и дигиталната разплащателна екосистема.

Създателите на наръчника отбелязват, че с помощта на дигиталните валути централните банки могат да реализират регулаторни цели, но същевременно трябва да се внимава и с рисковете за съответствието.

"Дигиталните валути на централни банки могат потенциално да бъдат използвани като инструмент за постигане на цели като подобряване на сигурността и устойчивост на разплащателните системи; повишаване ефективността, достъпа и конкурентоспособността на разплащателните системи; по-добро предаване на данни и докладване на централните банки; както и финансово включване", се отбелязва в документа.

Постигането на тези цели с дигиталните валути на централните банки трябва да бъде оценено в цялостен контекст – като се взимат под внимание не само ползите, но и рисковете, които подобен ход ще донесе – се подчертава в наръчника.

Целият документ може да бъде намерен тук.

X