Cfo

Милениал поколението не инвестира спрямо социалните си ценности

Мария Динкова

Ново изследване показва, че противно на очакванията милениал поколението не предприема етично инвестиране. Всъщност се оказва, че инвестиционното поведение на младите не е съобразено със социалните им ценности, пише Finextra.

Според проучването, проведено от правната кантора Michelmores LLP, 73% от представителите на милениал поколението с повече от 25 хил. паунда активи имат усещане за отговорност и искат да използват парите си за позитивно въздействие върху света. Въпреки това само 16% са инвестирали в устойчиви или социално значими фондове.

От Michelmores смятат, че причината за това отчасти е липсата на знание за потенциалната стойност на този тип инвестиции. Повече от три пети (63%) от заможните милениали смятат, че инвестициите с въздействие (Impact Investing) са по-малко доходоносни спрямо другите типове. Същевременно 14 % отбелязват, че нямат представа дали те са наистина по-малко доходоносни.

"Макар богатите милениали да разбират важността на инвестициите с въздействие, това рядко проличава в действията им. Изследванията показват, че социалните фондове могат да бъдат също толкова финансови изгодни както и конвенционалните инвестиции. Все пак според нашето проучване увереността в инвестирането по устойчив начин е сравнително ниска", коментира Ричард Коб, партньор в Michelmores LLP.

"За да сме сигурни, че милениал инвеститорите могат да комбинират целта с печалбата, е особено важно висококачествените данни за позитивните финансови приходи при този тип инвестиции да бъдат по-достъпни. С правилната стратегия, няма причина социалните фондове да не бъдат също толкова печеливши, колкото са традиционните инвестиции, ако не дори и повече. Финансовите консултанти имат ключова роля в образоването на своите клиенти", заключва експертът.

X