Cfo

Facebook преосмисля проекта си за Libra

Иван Гайдаров

Facebook започва преразглеждане на обраслия с проблеми проект за създаване на собствена криптовалута - Libra - което може да я приближи до традиционната платежна мрежа. По този начин компанията ще се опита да успокои регулаторите и да възвърне инерцията на своята инициатива.

Bloomberg съобщава, че Facebook и нейните партньори обмислят да преустроят целия проект, като го превърнат в система, съвместима с множество реални валути, включително долар, евро и британска лира, а не да създадат просто нова криптовалута, както първоначално беше планирано.

Facebook представи дигиталната валута Libra, мобилния портфейл Calibra и групата, ръководеща проекта - Libra Association - през юни 2019 г. с намерението да наложи криптовалутата вместо традиционните парични преводи в своята екосистема, за да намали разходите по трансакциите и да насърчи глобалното финансово включване. Официалният старт на Libra беше планиран за началото на 2020 г., но бързо стана ясно, че това е твърде амбициозен план, тъй като регулаторите вкупом скочиха срещу плановете на най-голямата социална мрежа. Властите в Европа и САЩ аргументираха позициите си с това, че дигиталните валути трябва да бъдат проучени изцяло, преди да бъдат пускани в употреба.

Проблемите около Libra доведоха до това, че няколко важни участници в проекта като Vodafone Group, Visa, Mastercard, PayPal, Stripe и eBay, се оттеглиха.

С отварянето си към други валути и парични трансакции инициативата на Facebook ще се превърне в поредната традиционна разплащателна мрежа, подобна на съществуващите системи, управлявани от PayPal и други финтех компании.

Според източниците на Bloomberg обаче Facebook все още иска да прокара визията си за единна глобална валута, която може да бъде включена в обновения проект впоследствие.

Данте Диспарт, ръководител на политиката и комуникациите на Libra Association, коментира, че организацията "не е променил целта си за изграждане на съвместима с регулаторните стандарти платежна мрежа".

X