Дигитализация

Новата политика за поверителност на Google: добрият, лошият и злият

CIO Media

googleВ началото  на тази седмица Google обнови политиките си за поверителност, обединявайки всички продукти в единна система. Това обаче дава възможност на Интернет гиганта да събира данни за потребителите от всички услуги.
По този повод, онлайн изданието npsod, прави интересна аналогия с популярният уестърн от 60-те години “Добрият, лошият и злият (The Good, the Bad and the Ugly) – Google играе ролите и на трите персонажа:
Добрият: Всичко, което опростява политиките за конфиденциалност е добро. 60 документа за сигурност се обединяват в един.
Лошият: Хубаво е да  се осигури единен потребителски опит. Но би било хубави да има и възможности за избор. Някои потребители предпочитат да имат различни и несвързани акаунти на YouTube, Gmail и Google+.
Злият: Google ще знае за потребителя повече неща, отколкото жена му (съпругът и). Всичко, което е на екрана може да бъде протоколирано. Google може да има информация за вашите устройства и местоположение, както и за приложенията ви – достатъчно е да сте преминали само един log-in.  

Аналогията с филма на Серджо Леоне е само една илюстрация за потокът от критики, който се изля към Google във връзка с новата политика за конфиденциалност и интеграция на всички услуги в единна система, застави Интернет гигантът да даде разяснения. Вчера компанията изпрати писмо до Конгреса на САЩ, а днес в корпоративния блог се появи публикация по темата.

“Преди всичко, се постарахме да опростим политиките за конфиденциалност. Сливайки около 60 различни документи, присъединени към различни продукти и услуги в един основен документ, се опитахме да обясним нашите задължения във връзка със защитата на поверителността, съкращавайки броя на думите с 85%. Искаме да улесним потребителите и да увеличим възможностите за обмен на информация между различни продукти, при условие на log-in в Google. Промяна в контрола върху информацията не се планира”, се казва в изявление на Google.

Сега новият документ, разработен от Google е в бета версия и се проверява от юристи. Новите политики за конфиденциалност ще влязат от 1 март.


X