Дигитализация

Делото Oracle vs Google: Ръководителят на разработката на Android е призован в съда

CIO Media

Анди Рубин, ръководителят на екипа разработващ мобилната операционна система Android бе призован в съда, разглеждащ иска на Oracle срещу Google за да отговори на въпросите на известния адвокат Дейвид Бойес, представляващ компанията Oracle.

Анди Рубин, Google, Android

Анди Рубин

Адвокатът поиска обяснения за някои фрази в преписка от 2006-2006 г., когато Google е започвала работата по Android. В един от документите Рубин е написал, че създаването на напълно “чиста” реализация на Java за Android е малко вероятно, тъй като разработчиците имат предишен опит. В друг документ той казва, че програмният интерфейс Java.lang е защитен от авторското право – и, както му се наложи да признае в отговор на въпрос на адвоката,  това право принадлежи на Sun.
Рубин ще продължи да дава свидетелски показания и през следващите дни. Очаква се също изказването на председателя на борда на директорите на Google - Ерик Шмид.

На първия етап от процеса се решава въпроса за авторските права на програмните интерфейси на Java. Професорът от Станфордския университет Джон Митчел, който се явява в съда като експерт от страна на Oracle заяви, че интерфейсите в Android са практически идентични с интерфейсите, създадени от Sun. Но в Google считат, че интерфейсите не могат да бъде защитени с авторски права и адвокатът на Google получи потвърждение от Митчел за това, че някои от тях са необходими за изпълнението на най-базови функции на Java програми.


X