Дигитализация

Музикален робот ще остави диджеите без работа

CIO Media

Shimi е музикален “компаньон”, разработен в Центъра за музикални технологии на Технологичния институт в Джорджия (Georgia Tech). Той може да препоръчва песни, според предпочитанията на потребителя, да танцува в ритъм и какво ли още не.  

Този компактен робот (височина 30 см) е конструиран като док-станция за смартфон под управлението на Android. Снабден с “мозък”, камера и софтуер, разпознаващ лица, Shimi може да следи къде в стаята се намира неговия собственик и да взема мерки за да му осигури оптимално звучене.
Друга интерактивна функция дава възможност на Shimi да анализира ритъм (щракане с пръсти, почукване) и да намира в медиатеката на смартфона мелодия, която съответства на този ритъм.
Асортиментът от приложения за робота продължава да се попълва. В процес на разработка са Android базирани програми даващи възможност възпроизвеждането на мелодии да се управлява с жестове и да бъдат определяни идентифицирани нови песни, отговарящи на предпочитанията на потребителя. 

Shimi е вече третият музикален робот, създаден в Georgia Tech. Той се присъединява към импровизатора-перкусионист Haile и свирещият на маримба Shimon. Оркестърът от тримата роботи ще свири и танцува по време на конференцията Google I/O в Сан Франциско (както се казваше в една реклама …“Къде другаде?”).
За комерсиалното разпространение на Shimi към Georgia Tech ще бъде основана стартиращата компания Tovbot. Очаква се Shimi да се продава масово за новогодишните празници орез 2013 г.


X