Дигитализация

Bitcoin: виртуална валута – реални проблеми

CIO Media

В края на януари, в различни страни по света настъпиха събития, които привлякоха отново вниманието, към не толкова новия феномен – виртуална валута. Така например, на 27 януари Централната банка на Русия публикува предупреждение, което призовава физическите и юридически лица да се въздържат от използване на виртуална валута при извършване на сделки. В конкретното съобщение се споменава платежната система Bitcoin, използваща едноименната цифрова валута.

От Централната банка на Русия напомнят, че в страната няма юридически ангажирани субекти с виртуалната валута и на практика, никой няма задължения по нейното осигуряване. “Операциите с нея имат спекулативен характер, осъществяват се от т.нар. виртуални борси и са свързани с висок риск от загуба на стойност”, се казва в съобщението на банката. В допълнение се напомня, че на територията на Русия са забранени паричните сурогати.

Като опасност свързана с използването на виртуална валута, от Централната банка на Русия посочват анонимността – т.е. използвайки виртуална валута, потребителите могат да бъдат въвлечени в противозаконна дейност без да подозират за това. Следователно, предоставянето  на услуги по обмен на виртуална валута в рубли или чуждестранна валута, както и в стоки, според руското законодателство може да се разглежда като укриване на доходи и финансиране на тероризъм.

Само няколко дни преди това в Русия започна да работи система за автоматична обработка на плащания Bitcoin и Litecoin, наречена ALFAcoins, която позволява на Интернет магазини и портали за услуги да приемат плащания във виртуална валута и да изплащат рубли по сметки. В отговор на изявлението на Централната банка, директорът на ALFAcoins на свой ред заяви, че ръководената от него компания напълно подкрепя всички усилия на правителството за осигуряване на реда и спазване на закона и с нетърпение чака ясни регулации по отношение на Bitcoin и Litecoin. При това в съобщението на ALFAcoins се обръща внимание, че Централната банка не отнася биткоин към паричните сурогати, не забранява тяхното ползване на територията на Русия и не предупреждава за юридическа отговорност при осъществяване на операции с виртуална валута.

По света няма единно мнение за правния статут на виртуалната валута. Така например:
- Франция и Индия за сега нямат позиция по въпроса.
- Централните банки на Япония, Южна Корея, Дания, Швеция и Хърватска заявиха, че няма нито да забраняват, нито да регулират използването на биткоин.
- В Германия считат, че биткоин не може да се класифицира електронна или чуждестранна валута, а по-скоро следва да се разглежда като частна валута.
- В Швейцария предложиха биткоин да се разглежда като чуждестранна валута, но окончателно решение не е взето.
- Централната банка на Китай е единствената, която обяви забрана за провеждане на операции с виртуална валута.

- САЩ през есента на 2013 г. комисията по финансовите престъпления предложи да се регулират операциите по обмен на всякакви виртуални валути в долари, по същия начин както и операциите по обмен на каквито и да е валути. В такъв случай, борсите и обменните бюра би трябвало да се регистрират като доставчици на финансови услуги. Преди получаване на съответните лицензи няколко обменни бюра прекратиха работата си.

Все пак, в САЩ бе решено, да не бъде забранявано използването на виртуална валута, а да се работи за регулиране на този бизнес.

Междувременно, на 27 януари 2014 г. в САЩ бяха арестувани двама представители на биткоин борси, които бяха обвинени в пране на пари и осъществяване на финансови операции, без необходимите лицензи. Единият от арестуваните е Чарли Шрем, ръководител на услугата за обмен BitInstant. Заедно с него е обвинен и Робърт Файел, който изглежда през компанията на Шрем е продавал биткоин на потребителите на Интернет магазина Silk Road, известен с това, че от него могат да се купят наркотици и други забранени стоки. Според обвинението, двамата арестувани са продали кибервалута на стойност $1 млн. “Когато биткоин, както и каквато и да е друга традиционна валута, се включи в схема за пране на пари и се ползва за финансиране на престъпна дейност, органите на реда нямат избор – те трябва да дейсват”, коментира Прит Бхарара, прокурор по делото срещу Шрем и Файел.

И така, въпросите около виртуалните валути изглежда стават все повече. Въпреки това, президентът и главен анализатор на Forrester Research Брайан Хопкинс счита, че виртуалните валути не само няма да изчезнат, а в бъдеще ще оказват все по-голямо влияние върху световната икономика. Според изтъкнатия анализатор, че финансовата криза е показала, че правителствата по света не успяват да реагират достатъчно бързо на стремителната глобализация и развитието на технологиите, докато системата за електронна наличност дава на интернет потребителите увереност и в много случаи висока ликвидност.  “Потребителят очкава да получи каквото иска, при неговите условия и отива, при този, който може да изпълни тези условия. Хората искат да пазаруват безопасно, евтино и анонимно. Виртуалната валута съответства на потребителското търсене и това я прави толкова влиятелна”, казва президентът на Forrester.


X