Дигитализация

Виртуална реалност пресъздава гробницата на Нефертари

CIO Media

Виртуален модел на гробницата на Нефертари е сред проектите с отличия в проведения в края на миналата година конкурс Autodesk Innovation Awards 2015. Автор на разработката е Андрей Плаксин – специалист по визуализация на интериори за ресторанти и казина, който в свободното си време решил да пренесе гробницата на легендарната царица във виртуалната реалност, съобщава руското издание Computerra.  


Защо точно тази египетска забележителност е привлякла интереса на Плаксин? Нефертари е съпруга на Рамзес II и се слави като една от най-красивите жени в световната история. Тя е имала дейно участие във религиозния живот, вътрешната и външна политика на Египет. Прославена е в повече надписи от всяка друга владетелка и т.н. Нейната богато декорирана гробница е образец на древноегипетското изкуство, но за съжаление е затворена за посещения на туристи. Като почитател на културата на Древен Египет, Андрей Плаксин решил, че тази ситуация е несправедлива и използвайки публично достъпни документи за гробницата я пресъздал с компютърен модел, включително и във версия за шлем за виртуална реалност.

Като инструменти за разработката Плаксин е използвал 3DS Max и Corona Renderer. Той продължава да работи над проекта, консултирайки се със специалисти по древноегипетско изкуство и усъвършенствайки виртуалния модел, с добавяне на важни детайли.

X