Дигитализация

Apple придоби компания с технологии за проследяване на очите

CIO Media

Apple заяви на тазгодишния WWDC сериозни намерения в сферата на добавената реалност и вече подкрепи тези цели с още едно придобиване. Сайтът MacRumors съобщава, че Apple съвсем наскоро е придобил SensoMotoric Instruments, германска компания произвеждаща проследяващи движението на очите очила и платформи за добавена и виртуална реалност. От технологичния гигант са потвърдили пред Axios новината, но без да коментират условията по сделката или дългосрочните си намерения. Въпреки това работата на германската фирма може да даде известна представа за намеренията на Apple.

Придобиването е станало чрез Vineyard Capital Corporation, представлявана от Джийн Левоф, вицепрезидент на Apple по корпоративното законодателство. За Apple е известно, че се опитва да скрие своите придобивания чрез фиктивни компании, съществуващи само на хартия.SensoMotoric Instruments, основана 1991 г., има разработени различни хардуерни и софтуерни решения за проследяване движението на очите в няколко сфери, включително виртуална и добавена реалност (VR/AR), автомобилни системи, клинични изследвания, когнитивно обучение, езици, неврология, физическа подготовка и биомеханика, психология.

Разработените от компания Eye Tracking Glasses могат да запишат естественото за хората втренчване в реално време и в реални ситуации с честота до 120Hz. Едно от възможните приложения е при атлети, които искат да подобрят своето представяне.

Германската компания е разработила и технология за проследяване на погледа за устройства за виртуална реалност, като Oculus Rift, която анализира погледа за потребителя и помага за намаляване на усещането за морска болест, която е чест страничен ефект при VR. Решението позволява още човек да контрол с погледа си менюта или да се прицелва по време на игра.

Apple е известно, че изпробва очила за добавена реалност, затова не е трудно да се забележат ползите за компанията от разработките на SensoMotoric. И макар Apple да подкрепя поддържането на VR, намеренията на компанията са фокусирани повече върху добавената реалност.

С iOS 11, Apple навлиза все повече в добавената реалност, представяйки платформата за разработки ARKit, която ще позволи на разработчици бързо и лесно да създават AR преживявания за своите приложения и игри.  


X