Дигитализация

Как да разберем какво Facebook знае за нас?

CIO Media

Една част от информацията потребителите сами въвеждат във Facebook, докато друга част социалната мрежа извлича от техните навиците. Ето как всеки един потребител може да разбере какви данни Facebook е събрал за него и как да ограничи възможностите за това.

Отваряне на социалната мрежа

На първо място трябва да се отвори страницата на Facebook, да се влезе в „Настройки“ и да се избере опцията „Реклами“. Тук може да се открие компилация на това, което социалната мрежа знае за даден потребител, неговите интереси и рекламите, на които е реагирал (дали е харесал публикация или е отворил линк към продукт, който Facebook е предложил). Добрата новина е, че настройките могат да се променят и опцията за показване на реклами, базирани на интереси, може да се изключи. Освен това потребителят има възможност да контролира кой да има достъп до историята на неговите реакции при рекламираните продукти и услуги.

Facebook знае на каква информация потребителят ще реагира

Тук Facebook показва рекламите, които даден потребител ще види в своите „Новини“. Те се определят на база на неговите интереси и рекламите, които са прегледани през социалната мрежа. А в категорията "интереси" са посочени предпочитанията на потребителя по теми: хоби, забавления, бизнес, пътувания, образование, спорт, технологии и др. В подкатегорията начин на живот и култура“ социалната мрежа често показва политическата партия на потребителя въз основа на групите, в които той участва и статиите, които отваря.

Facebook познава навиците на своите потребители

Социалната мрежа също така вероятно знае дали съответният потребител е сключил брак или не, кой е неговият работодател, каква длъжност заема и какво образование има. Освен това често разполага и с информация за рождения ден на потребителя, както и за това дали често пътува, дали обича да пазарува и т.н. Не на последно място Facebook знае дали потребителят предпочита да използва 4G или Wi-Fi, какъв е любимият му уеб браузър и през какви устройства влиза в профила си.

Тези данни се предоставят на рекламодателите, за да им се „помогне да достигат до хора, за които има най-голям шанс да се заинтересуват от техните продукти, услуги или каузи”. Социалната мрежа всъщност компилира информацията на база на предоставените данни и активността през профила.


Как да разберем какво Facebook знае за нас?

© CIO Media, Cio.bg

Facebook знае местоположението на потребителя

Страницата „Сигурност и влизане” може да се разгледа, след като се избере опцията „Настройки“. Тя посочва къде е бил потребителят, когато е влязъл последно в профила си и на какъв компютър е работил. Но не се спира до тук. Facebook разполага с информация каква операционна програма се използва, кои са предишните устройства, през които е отваряна социалната мрежа, и къде са се намирали те. На практика, Facebook може да покаже списък с всичките места, на които потребителят е бил през последната година.

Социалната мрежа знае рекламите, които са отваряни

Както вече беше споменато Facebook следи рекламите, които привличат вниманието на даден потребител. Но тук не става само дума за конкретните реклами, но и за точния момент, в който те са били отворени. А това на свой ред позволява тези данни да се използват, за да се покажат на потребителя нови реклами, към които той би проявил интерес в бъдеще.

Facebook знае какво потребителят е правил преди години

В главната страница отляво има опция „На този ден”. Тя позволява да се види какво даден потребител е правил на този ден преди години, дори това никога да не е било публикувано. Социалната мрежа събира информация от неговите приятели, които са го отбелязалои на дадено място или снимка.

Това е информацията, която Facebook може да покаже за всеки един потребител. Ако не искате подобни данни да бъдат събирани за вас, ето как може да деактивирате или изтриете своя профил.


X