Дигитализация

Платформа дава достъп до дизайнерските системи на 44 световни бранда

CIO Media

За всеки един добър дизайнер част от работата включва и умението да се учи от постиженията на колегите си. Когато проучвате нов проект - независимо дали става дума за нова марка, ребрандиране, цялостен нов подход или функция - вникването в дизайнерските системи и идентичност на водещи компании може да бъде безценен източник на добри идеи. Разбира се, не става дума за плагиатство, а за това да вземете каквото ви е нужно на идейно ниво от начина, по който те замислят, разработват, тестват и адаптират към конкретните си нужди даден проект.

 

 

Много от по-големите компании и организации публикуват своите системи за дизайн, но те често се разпространяват в различни сайтове, според корпоративния интерес и преценка. Ръководства за дизайн понякога се намират и в секции на основния сайт на някои компании, но често те са ситуирани в Dropbox или други подобни решения, достъпни само за тези, които имат връзка към тях. Системите за дизайн, насочени към разработчиците, обикновено пък се хостват на Github.

Затова наличието на платформи като Adele са от изключително значение.

Adele е създадена от Марчин Тредер, главен изпълнителен директор на UxPin – инструмент за дизайн и прототипиране на компанията Ux. Платформата е кръстена на едно от големите имена в разработката на програмни езици - Адел Голдбърг, която през 70-те години е част от екипа на Xerox Palo Alto Research Center, и съдържа дизайнерска информация от 44 компании и организации - от Audi и BBC до Trello и USAJobs.

Сред тях са и стари компании с огромно наследство, включително HP и IBM, както и сравнително млади бизнес играчи като Buzzfeed и Salesforce. В списъка попадат предимно търговски компании, но платформата също така включва и Gov.uk Service Manual (ръководство за подпомагане на правителствени екипи при създаването и изпълнението на стандартизирани цифрови услуги) и хранилището на Github. Не на последно място, чудесна новина за дизайнерите е и фактът, че в платформата са включени много ценни документи като Ръководството за стандартите за уеб дизайн на САЩ например.


X