Дигитализация

Кой допринася най-много за отворения код?

CIO Media

Microsoft е една от компаниите с най-сериозен принос в разработката на отворения код, но нов анализ на Фил Мей, разработчик на Adobe, поставя компанията в малко по-различна светлина.

 

 

Използвайки приложния програмен интерфейс (API) на GitHub, за да извлече публична информация от всички 2,060,011 потребители на платформата, които са били активни през 2017 г. ("активни" означава десет или повече ангажимента за публични проекти), Мей е успял да изчисли общия брой на корпоративните сътрудници, а резултатите, до които е стигнал той, може да ви изненадат.

Истината на GitHub за отворения код

Още през октомври 2017 г., Фелипе Хофа от Google се опитва да анализира GitHub, за да разбере кои компании допринасят най-много за развитието на проекти с отворен код. Според оценката на Хофа на първо място се класира Microsoft с около 1300 сътрудници, които е излъчила компанията. На второ място е Google с около 900.

Опитът на Хофа беше отличен, но някои от данните не бяха напълно верни. Защо например Red Hat, компания, изцяло ангажирана с отворения код, беше поставена далеч зад Microsoft и Google? (Хофа откри едва 442 програмисти на компанията). Едновременно с това, възможно ли е приносът на Amazon да се свежда до едва 134 сътрудници и 158 хранилища?

Според данните на Мей - определено не. Той, за разлика от Хофа, анализира профилната информация (на профилите свързани с различни компании) за общността на разработчиците на GitHub, която наброява над 2 милиона души. Макар че това не е перфектният начин за измерване, той дава много по-богат и точен набор от данни за определяне на общия принос на всяка компания.

Ето и ревизираната класация на компаниите, които подпомагат GitHub, и общият им брой служители, които допринасят активно за разработката на проекти с отворен код в платформата:

 


Кой допринася най-много за отворения код?

© CIO Media, Cio.bg

 

Разбира се, възможно е например служителите на някоя компания да не добавят нейното име в потребителския си профил, докато тези на друга да го правят, което би компрометирало тези резултати. Дори да вземем предвид това обаче, анализът на Мей открива много повече корпоративни сътрудници от този на Хофа, а статистиката показва, че Microsoft има два пъти повече принос за развитието на отворения код в GitHub от най-близкия си конкурент - Google. Това е огромно развитие за компанията, като се има предвид, че не е далеч времето, в което Microsoft нарече отворения код "рак". Истината е, че технологичният лидер отдавна оцени по достойнство работата на разработчиците, а Azure му даде възможност да привлече подобни специалисти към своята платформа.

В същото време, Amazon се нарежда на шесто място в класацията с близо 900 сътрудници и без да закичва отворения код на ревера си по подобие на Google и Microsoft си остава сериозен участник в проектите, които захранват неговата общност от разработчици.

А какво да кажем за Red Hat? За разлика от данните на Хофа, тези на Мей отреждат място в топ 3 за лидера в отворения код. Дори и напълно ангажиран с тази технология, Red Hat имат значително по-малко инженери на разположение от Google или Microsoft. Затова наистина е впечатляващ фактът, че компанията се представя толкова силно и заема третото място.

Китайските компании като Baidu, Tencent и Alibaba, които отдавна се възприемат като нетни потребители на отворения код, всъщност допринасят много малко за екосистемата. Ditto Oracle пък се нарежда сравнително високо, до голяма степен заради приноса си в MySQL и Linux, макар той да не е изключителен.


X