Дигитализация

Как блокчейн може да промени начините за идентификация (Част 1)

CIO Media

Представете си компания, която може да провери досегашното поведение и участие в пазара на труда на всеки нов служител и да го наеме с едно кликване на виртуален бутон, или клиент, който може да потвърди самоличността си за кредит, без да разкрива лична информация - отново с едно кликване.

Това е потенциалът, който блокчейн технологията носи в себе си, когато става дума за децентрализирано управление на идентичността. Това може да се постигне чрез създаване на дигитален портфейл, който служи като хранилище за всички видове лични и финансови данни - информация, която може да бъде споделена само след конкретна заявка и разрешение от страна на собственика.

Блокчейн технологията, базирана на споделени счетоводни записи, в комбинация с възможността за дигитална проверка на идентичността, може да се превърне в решение на проблемите, свързани с неприкосновеността на личния живот в интернет, които засягат всичко - от покупките в онлайн магазин до удостоверяването на самоличност при достъп до поверителни бизнес системи."В това пространство има множество доставчици, които или са в процес на разработка, или тестват своите продукти в пилотни проекти," казва Хоман Фараманд, старши директор по изследванията в Gartner, и добавя: "Твърде рано обаче да се правят заключения, защото самото притежание на работен продукт не е достатъчно. Децентрализираната идентичност изисква жизнена екосистема, стабилна структура на доверието, изградена върху споделени счетоводни записи или блокчейн, инструменти за подръжка и лесен достъп до функционалности, както и разработчици с опит в поддръжката на големи приложения с много потребители."

Един значителен аспект на сигурността при съхранението на дигитални идентичности в криптиран, споделен регистър е елиминирането на централните хранилища за клиентски профили, смята Джули Есър, старши служител в CULedger, един от най-големите блокчейн консорциуми в света към денвърската Организация за предоставяне на кредитни услуги (CUSO).

Американските кредитни съюзи вече тестват блокчейн управление на идентичността

CULedger е кооператив, собственост на множество американски кредитни съюзи, за които осигурява бек-офис услуги. Той е създаден преди година, за да се изгради платформа за управление на идентичността, базирана на блокчейн, която се казва My CUID. Платформата се очаква да стартира през втората половина на 2019 г. и ще предоставя ключове за защита на данните на клиенти, които се регистрират за приложението на кооператива. CULedger има общо 36 инвеститора.

През октомври CULedger започва пилотен проект за My CUID с още пет кредитни съюза. Платформата напълно елиминира необходимостта от потребителски имена и пароли, като улеснява работата и на кол центровете на дружествата.

Как работи: Нов или настоящ клиент на кредитния съюз се свързва с център за обслужване на клиенти, който изпраща текстово съобщение до мобилното му устройство с връзка за изтегляне на приложението My CUID. Представителят на кредитния съюз създава на потребителя дигитален портфейл, който съдържа лична информация, получена по време на първоначалния контакт с него. Тази информация е криптирана и може да бъде достъпна само с оторизацията на нейния притежател, която се изисква при извършване на транзакция.

Всеки път, когато клиент, използващ My CUID, се свърже с кредитния съюз - или обратното – на смартфона или таблета на получателя изскача прозорец с искане за потвърждение преди транзакцията да бъде приключена.

"Трябва да изберете между съгласие и отказ. Не е по-различно от това, което се случва в много други приложения на вашия телефон”, обяснява Есер, като добавя, че всичко се основава на криптирани двупосочни канали за комуникация.

Целта на CULedger е да издаде 1 милион дигитални идентификационни номера на членовете на кредитния съюз през 2019 г. Тъй като кредитните съюзи трябва да спазват федералните разпоредби на познаване на клиентите, е много важно, че услугата за дигитална идентификация, базирана на блокчейн, без проблем покрива това изискване.

Заедно с предоставянето на контрола над дигиталната самоличност в ръцете на самите клиенти, като им предава кодовете за криптиране, My CUID ще елиминира необходимостта от потребителско име и парола и драстично ще намали времето, необходимо на представителите на кол центъра на кредитния съюз да удостоверят самоличността на потребителя. Нужното време за това в момента е от 60 до 90 секунди, преди транзакцията да бъде одобрена. Новото приложение ще сведе времето до 5 секунди или по-малко, твърди Есер, като, по думите му, процесът по идентификация на клиентите в момента е “ужасен“ и трябва да бъде променен.  

Традиционно кредитните съюзи и други компании от финансовия сектор разчитат на доставчици от трети страни за своите кол центрове и услуги за удостоверяване на клиентите, много от които са разположени извън САЩ. Според Есер новото блокчейн приложение ще върне контрола в ръцете на потребителите.

През 2019 г. CULedger планира да започне изграждането на своята мрежа, като в момента се обсъждат няколко блокчейн платформи, включително услугата на IBM Hyperledger Fabric и Corda на R3, най-големия консорциум за търговски блокчейн във финансовия сектор. CULedger също обмисля да работи с фондация Hedera, създател на Swirlds, софтуерна платформа за създаване на децентрализирани приложения.

Swirlds се основава на протокола Hashgraph – споделени записи, подходящи за сектора на финансовите услуги, тъй като могат да обработват повече от 100 000 транзакции в секунда, за разлика от биткойн, който обработва три до четири транзакции за същото време.

"Нуждаем се от способността да извършваме сделки незабавно - в реално време. Планирахме да създадем своя собствена платформа с акцент върху децентрализираната идентификационна част, но решихме да не измисляме топлата вода“, обяснява още Есер.

Кликнете тук, за да прочетете втората част на материала.


X