Дигитализация

Facebook ще пусне дигиталния си портфейл Calibra през 2020

Мария Динкова

След месеци на слухове и спекулации Facebook най-накрая обяви официално своята криптовалута, пише Engadget. Дигиталният портфейл Calibra ще използва нова криптовалута, наречена Libra. Calibra е дъщерна компания на Facebook и има за цел да осигурява финансови услуги. Дигиталния портфейл ще позволи на потребителите да имат достъп и да участва в мрежата на Libra - блокчейн технология, разработена от Facebook – която вече има подкрепата на MasterCard, Visa, PayPal, eBay, Uber, Lyft, Spotify и други. От социалната мрежа отбелязаха, че планират да пуснат Calibra през 2020 и услугата ще бъде достъпна в Messenger и WhatsAp, както и в самостоятелно приложение.

От Facebook се надяват, че чрез Calibra ще успеят да разрешат предизвикателството, пред което много хора по света са изправени днес: достъпа до основни финансови услуги. "Почти половината от пълнолетните граждани по света нямат активна банкова сметка и този брой е дори по-малък в развиващите се страни, както и за жените. Цената на това изключване е висока – например приблизително 70% от малките компании в развиващите се страни нямат достъп до кредити и всяка година мигрантите губят 25 млрд. долара за такси за парични преводи", коментират от компанията.

Calibra ще позволи на потребителите да изпращат и получават криптовалутата Libra само през телефона си. В крайна сметка от социалната мрежа искат да предложат повече услуги на хората и компаниите, включително възможността лесно да се плащат сметки, да се купуват продукти със сканиране на код и да се улесни таксуването в градския транспорт.

По отношение на това как може да се зарежда сметката с Calibra, от Facebook отбелязват, че ще има процес на вписване, който ще позволи да се избере от списък с партньори като MasterCard, Visa, PayPal и Stripe. В допълнение хората ще могат да отиват в местни или онлайн обменни бюра, където например ще разменят американски долари за Libra за своя дигитален портфейл.

Разбира се не е тайна, че Facebook няма най-добрата репутация, когато става дума за защита на личните данни на потребителите, но компанията уточнява, че именно поради тази причина е помогнала за създаването на Libra Association. Тази организация има а цел да следи дигиталната валута Libra, независимо от Facebook. И макар че социалната мрежа ще може да гласува по въпросите, свързани със самата дигитална валута, компанията няма да има повече правомощия от другите членове. Libra Association, която ще бъде разположена в Женева, включва 28 организации в момента, но от Facebook отбелязват, че се очаква членовете да надхвърлят 100 до 2020, когато валутата ще бъде пусната.

Освен в ограничени случаи Calibra няма да споделя данни със социалната мрежа. Това означава, че профилната информация на потребителите, включително финансовите данни няма да се използват, за да се подобри таргетирането на рекламите във Facebook и другите приложения на компанията. "Ограничените случаи, в които тези данни могат да бъдат споделяни са свързани с необходимостта да гарантираме сигурността на потребителите, да спазваме закона и да осигуряваме основни функционалности за ползвателите на Calibra", коментират от социалната мрежа.

Освен това Calibra ще има "силни защити", за да се гарантира сигурността на парите и личната информация на потребителите. От Facebook заявяват, че ще разчитат на същите процеси за верификация и системи срещу измами, които банките и кредитните карти използват. Също така портфейлът ще разполага с автоматизирана система, която проактивно ще следи дейностите и ще предотвратява злоупотреби с потребителските сметки. Все пак в случай че някой получи достъп до потребителска сметка и балансът й е засегнат, от компанията ще възстановят липсващата сума. Междувременно екип по поддръжка ще помага да потребителите, ако те изгубят своя телефон или парола.

В крайна сметка Calibra е естествено продължение на желанието и стратегията на Facebook да свързва хората по света – този път чрез платформа, която позволява да се правят транзакции. От компанията вярват, че новата криптовалута ще предложи доста възможности за малкия бизнес.

"Хубавото при Libra е, че не е необходимо да ни вярвате. Ако наистина не искате да се доверите на Facebook, можете да използвате всеки друг портфейл. Дори ако не искате да ни оставяте управлението на криптовалутата, когато я пуснем, ние ще имаме само 1% от гласовете, така че не можем да объркаме особено много нещата", отбелязва Дейвид Маркъс, ръководител на Calibra.

X