Дигитализация

Приходите от коботи ще надхвърлят 11 млрд. долара до 2030

Мария Динкова

Годишните приходи от роботизирани "ръце" (коботи) ще достигнат 11,8 млрд. долара до 2030, показва наскоро публикуван анализ на консултантската компания ABI Research. Когато към него се добавят и приходите от накрайници, аксесоари и софтуер, пазарът на екосистемата на коботите за същия период ще бъде 24 млрд. долара с цялостен годишен темп на растеж от 28,6%.

От консултантската компания отбелязва, че пазарът на коботи заема много малка част от общия пазар на индустриални роботи. Например, приходите от роботизирани ръце са едва 5% в сравнение с индустриалните роботи. Очаква се обаче до 2030 този процент ще се увеличи до 29%. "Ръстът се дължи и на нарастващата конвергенция между двете подгрупи", изтъкват от ABI. Сензорният напредък, машинната визия и контролът на движението ще даде на индустриалните роботи същите предимства като на колаборативните системи.

Стойността на софтуера също се очаква да нарасне, от 558 млн. долара през 2020 до 10,6 млрд. долара през 2030. Движещият растеж на софтуера ще включва функции като аналитичност, възприятие, контрол на движението и софтуер, свързан с различни операции.

Данните безспорно показват, че колаборативната роботика ще се развива все повече през следващите 10 години благодарение на работата на иноваторите. Въпреки това пред компаниите остават и някои предизвикателства.

"Перспективите за пазара на колаборативната роботика остават силни, въпреки някои видими пречки", сподели Раян Уитън, старши анализатор в ABI. "Хардуерните иновации все още леко изостават и по-голямата част от стойността на коботите не идва от колаборацията, а от лесната употреба, способността за препрограмиране, по-ниската цена спрямо индустриалните роботи и способност за внедряване. Нещо повече, коботите все още следват индустриалните роботи по скорост, производителност и полезен товар, което трябва да се промени, за да бъдат адаптивни и да следват тази трескава скорост на развитие, която наблюдаваме."

В сферата на производството на коботи, Universal Robots е лидер на пазара със своите 59% от глобалните доставки на коботи, според ABI Research. Компанията постигна и голям напредък в автомобилната индустрия с приложенията за завинтване, като успя да привлече големи производители в автомобилната индустрия, както и доставчици на компоненти като Lear и Continental. В същото време коботите на Universal Robots се използват и от по-малки компании с функцията си за промишлено вземане и поставяне и с възможностите си за обслужване на машини. ABI отбеляза, че производителят Jabil масово използва "колаборативни роботи заради тяхната ефективност чрез лесно преинсталиране и гъвкавост в един все по-динамичен свят с непрекъснато променящата се работна среда.

Тъй като производството изисква повече гъвгавост чрез персонализиране, изпълняване на поръчки в последния момент, голям обем автоматизация с малко съдържание, колаборативните роботи се разглеждат като крачка към "по-стройна и гъвкава работна станция".

"Колаборативните системи не са революционни за индустрията, но са катализатор за гъвкаво роботизирано решение, което дава поле за изява на малки и среди производители. Изискванията за персонализиране и висока функционалност срещат мениджърите с нови предизвикателства. Затова и това технологичното развитие ще бъде от голямо значение за прехода към по-адаптивни решени", уточнява Уитън.

Пазарните прогнози на ABI съвпадат с направени от други източници прогнози за пазара за коботи. През май 2019 Grand View Research публикува доклад, според който пазарът на колаборативни роботи ще достигне 10,14 млрд. долара до 2025 с общ годишен темп на нарастване от 44,5% през разглеждания период.

X