Дигитализация

IBM отричат "квантовото надмощие" на Google

Иван Гайдаров

Google обяви, че е постигнала "квантово надмощие", тъй като чипът на Sycamore извърши за 200 секунди изчисление, което би отнело на най-бързият суперкомпютър в света 10 000 години. Изглежда доста забележително надграждане и отразява потенциалът на квантовите изчисления. Въпреки това, постижението не е знак за технологична промяна, а само за появата на възможност за революция на хоризонта.

В случая Google твърди, че 53-кубитният му компютър е изпълнил за 200 секунди задача, която би отнела на Summit – суперкомпютър на IBM, построен за Министерството на енергетиката на САЩ, 10 000 години. IBM оспорва твърдението. Според технологичния гигант Google преувеличава мащабно колко време ще отнеме Summit да изпълни същата задача. Според IBM Summit ще се справи за 2,5 дни.

Въпреки потенциалната възможност наистина Google да преувеличава, това си остава сериозен пробив.

За момента това може да се разглежда и като похват за разширяване на популярността, подобно на концептуалните автомобили, които се представят на всяко голямо изложение. Целта е Google да създаде представа за пазарното лидерство в света на квантовите изчисления. Но трябва да се има предвид, че тази технологична област, която може да бъде от решаващо значение за дигиталната икономика в следващите години, все още е много далеч от етапа на търговска жизнеспособна.

Независимо от това, екипът на проекта извършва впечатляващ подвиг, демонстрирайки стойността на постоянството в квантовите изчисления и вече стотици иновативни учени мечтаят за възможните приложения на подобна мощ.

В основата си квантовите изчисления предлагат нов модел за изграждане на компютрите. Първоначалната концепция обикновено се приписва на Дейвид Дойч от Оксфордския университет, който на конференция през 1984 г. обмисля възможността за проектиране на компютър, който се основава изключително на квантовите правила. Няколко месеца по-късно започва и надпреварата за създаване на квантов компютър.

Постижението на квантовия компютър на Google е описано като "квантово надмощие", тъй като чипът е дал възможност за изчисление, което е реално невъзможно на класическите изчислителни платформи. От гледна точка на IBM обаче, това е стъпка напред, но не и "квантово надмощие", ако собственият ѝ клсически суперкомпютър може да изпълни същата задача за 2,5 дни.

"В много отношения усилията за изграждане на квантов компютър са дълъг урок, свързан с всичко около нас, което не разбираме. Докато Вселената работи фундаментално на квантово ниво, това не важи за хората. Всъщност много принципи на квантовата механика пряко противоречат на нашите повърхностни наблюдения над естеството на природата. И все пак свойствата на квантовата механика имат огромен потенциал в изчислителната наука", коментира изпълнителният директор на Google Сундар Пичай.

X