Дигитализация

IBS IT Compass: Отвореният код е в основата на иновациите

Мария Динкова

Осъзнавайки това, IBM и Red Hat обединяват сили, за да отговорят по-добре на нуждите на компаниите за бързина, удобство и гъвкавост

ИТ индустрията се променя с бързи темпове, а бъдещето принадлежи на софтуера с отворен код, хибридния облак и контейнерите, коментираха участниците в седмото издание на форума IT Compass, организиран от IBS България. Тези тенденции стоят и зад една от най-големите новини в технологичния свят от тази година, а именно придобиването на Red Hat от IBM. Двете компании обединяват сили, за да отговорят по-добре на нуждите на своите клиенти за бързина, удобство и гъвкавост.

"Един от най-големите вендори, които разполагат с достъп до глобални корпоративни клиенти и се фокусират върху правенето на собствен софтуер и продаването на лицензи, изведнъж се насочват към компания, която е пионер в това да не продава софтуер, а да продава само поддръжка и обучение за него", коментира Горан Ангелов, изпълнителен директор на IBS България. По думите му този ход ще има сериозен отзвук в ИТ индустрията и всъщност показва накъде ще се развиват технологиите в бъдеще.

Защо обаче именно сега се случва тази сделка? Безспорно всички компании се опитват да променят своя бизнес спрямо новите условия и да постигнат дигитална трансформация. В тази връзка те търсят начин да въвеждат по-бързо иновации, а една от технологиите, които им позволява това, е облакът. Чрез него те имат достъп до решения като изкуствен интелект, Интернет на нещата, блокчейн, високопроизводителни изчисления и т.н. По данни от 2018 94% от фирмите използват публичния облак и физически инсталации, а 67% разчитат в своята работа на повече от един публичен облак. В същото време едва 20% от приложенията са мигрирани, а много компании осъзнават, че не могат да ги местят между различните облаци.

За да се справят с това предизвикателство все по-голяма част от фирмите решават да върнат архитектурите в своите центрове за данни чрез частни облаци. По този начин обаче се създава една сложна среда на хибриден облак, в която следенето и управлението на всички процеси изисква нови решения и инструменти. Според IBM отговорът се крие в отворения код, на който се основават и продуктите на Red Hat.

"Отвореният код е в основата на иновациите. Независимо от това кой облак използвате, вие трябва да имате свободата да изберете кои процеси и задачи къде да поставите спрямо своите нужди. Затова смятаме, че отвореният код трябва да бъде нещо естествено за нашите решения за хибридния облак. Днес говорим за за Linux, Кubernetes, Open Shift. Linux е номер eдно платформа за разработчиците, над 50% от процесите в публичния облак са основани на тази операционна система, а Red Hat е лидер при нея. Затова вярваме, че IBM заедно с Red Hat наистина ще отключи истинската стойност на хибридния облак и ще позволи на потребителите да въвеждат иновации в бъдеще", подчертава Игор Правица, изпълнителен директор на IBM България . Той допълва, че в случая не става толкова дума за придобиване, колкото за синергия между двете компании. Red Hat ще продължи да бъде независима организация, която е посветена на работата с отворен код.


IBS IT Compass: Отвореният код е в основата на иновациите


От своя страна представителят на Red Hat Витолд Жуковски отбелязва, че двете компании имат една и съща визия накъде се развива светът и затова избират заедно да се справят с новите предизвикателства. "Ние ще дадем нашия принос чрез служителите си и уникалната култура, която имаме. Това е особено важно, защото нашите хора знаят какви са нуждите на клиентите, както и какво се търси на пазара. Реалната ценност на нашата компания са иновациите", обяснява Жуковски. Той посочва, че IBM от друга страна разполага с експертиза и знания, които ще помогнат решенията и продуктите да бъдат скалирани и да се достигне до по-голям брой клиенти. В момента в Източна Европа Red Hat разполага само с два офиса, а с ограничен брой служители определено не може да се отговори на нуждите на потребителите.

"Вярваме, че отвореният хибриден облак е бъдещето. Но също така се радваме за това партньорство не само от техническа гледна точка. Ние се опитваме да внесем организационната култура на Red Hat в IBM. Смятам, че всички тези промени ще бъдат в полза на потребителите," уточнява Правица.

В стратегията на компанията за облака важно място ще заемат принципи като сигурност, бързо управление и възможност за движение между различни облаци. Всъщност Red Hat Open Shift ще бъде платформата, върху която ще се развива софтуерът на IBM. "Светът на облака става все по-сложен, труден за управление, а скоростта продължава да се увеличава. Затова ние трябва да имаме правилните инструменти, партньори, процеси и култура, за да се справим с тези предизвикателства", коментира Питър Ървинг, мениджър управление на платформи и интеграции в IBM.

На последно място, макар не и по значение, сред тези инструменти са контейнерите. Технологията съществува отдавна, но според Ангелов тя е хубав пример как стара бизнес идея от друга индустрия намира приложения в ИТ сферата. Той предвижда тя да има голямо бъдеще, не само защото ще улесни потребителите, но и защото ще донесе по-голяма ефективност на самите доставчици. "Моите прогнози са, че до една-две години всички вендори първо ще пускат облачен софтуер. Ние трябва да стандартизираме и подготвим нашата част от транспортната инфраструктура, за да осигуряваме в бъдеще софтуерните решения, които ще са нужни на пазара", посочва Горанов.

X