Дигитализация

Според "Дойче банк" няма да изчезне кешът, а картите

Мария Динкова

Навлизането на дигиталните плащания няма да сложи край на кеша, а на картите, показва ново изследване на "Дойче банк" за бъдещето на плащанията.

Противно на популярното мнение, че дните на банкнотите и монетите са преброени, според проучването кешът ще продължи да съществува и през следващите десетилетия заради дълбоко вкоренената вяра в негова стойност по време на несигурност.

"Когато хората обсъждат бъдещето на плащанията, те обикновено предвиждат края на кеша. Нашето виждане е различно. Според нас той не само ще продължи да съществува още дълго време, но за нас преходът към дигиталните плащания има потенциала да промени баланса на глобалната икономическа сила", се отбелязва в изследването.

През следващото десетилетие дигиталните плащания ще отбележат сериозен ръст, което ще доведе до "изчезването на картите", а мобилните плащания ще обхващат две пети от всички покупки в магазини в САЩ, четири пъти повече от сегашните нива.

Подобен ръст се очаква и в други развити икономики, макар че в отделните страни ще се наблюдават различни нива на използването на кеш и карти. На развиващите се пазари тази тенденция може би ще се наблюдава дори по-скоро, тъй като там много от потребителите преминават директно от кеш към мобилни плащания, дори без да са притежавали карти.

Според анализаторите Китай ни позволява да хвърлим поглед към бъдещето. В азиатската държава онлайн плащанията се равняват на три четвърти от БВП, почти двойно спрямо стойностите през 2012. Днес малко под половината от покупките в магазини в Китай се правят с дигитални портфейли – много над нивата на развитите пазари.

От "Дойче банк" разглеждат също така потенциала на частните дигитални валути. Ако ръстът на потребителите на блокчейн портфейли продължи да отразява този на интернет ползвателите, то до края на десетилетието първите ще бъдат 200 млн., което е четири пъти повече от сега.

"Това ще бъде насърчено от правителствата, банките, корпорациите и доставчиците на платежни услуги, които ще спечелят от дигитализацията на плащанията", се отбеляза още в доклада.

X