Дигитализация

Япония обмисля емитирането на своя собствена дигитална криптовалута

Мария Динкова

Група депутати от управляващата партия работят по предложение Япония да емитира своя собствена дигитална валута, отбелязва един от членовете. Идеята е породена от притесненията за Libra на Facebook и интереса на Китай към създаване на дигитален юан, пише Reuters.

Дигиталната валута може да бъде съвместна инициатива между правителства и частни компании, които ще адаптират Япония към глобалните промени във финансовите технологии.

"Тази първа крачка изисква да се разгледа идеята за емитиране на дигитална йена. Китай работи по създаването на дигитален юан, така че ние искаме да предложим мерки да се противопоставим на подобни опити", коментира Норихиро Накаяма, ключов член на групата, съставена от около 70 депутати от Либералнo-демократичната партия.

Групата, водена от бившия министър на икономиката Акира Амари, планира да внесе предложенията си пред правителството следващия месец, отбеляза Накаяма.

Макар че е малко вероятно Япония да емитира дигитална валута скоро заради технически и правни предизвикателства, идеята идва на фона на решението на Японската централна банка да се присъедини към шест други централни банки за споделяне на опит по въпроса в бъдеще.

Във връзка с повишения интерес към дигиталните валути в политическите кръгове министър-председателят на страната Шиндзо Абе заяви пред парламента в петък, че правителството ще работи с Японската централна банка при изследването на дигиталните валути и ще търси начин да подобри удобството на йената като платежно средство.

Желанието на Facebook да пусне своята криптовалута Libra подтикна централните банки да ускорят скоростта, с която разглеждат въпроса за дигиталните валути.

От големите централни банки, тази на Китай се оказа една от първите, пожелала да създаде свои собствени дигитализирани пари, макар че все още няма подробности около проекта.

Някои японски депутати изразиха своите притеснения от хода на Пекин, възприеман като опит да се разшири използването на юана като сетълмънт валута в нововъзникващите икономики.

Финансовият министър на Япония Таро Асо по-рано този месец посочи, че би било "много сериозен проблем", ако дигиталния юан се превърне в популярно средство за международни плащания, след като Токио извършва транзакциите си предимно в долари.

Същевременно според бивш член на Японската централна банка Такахиде Киучи Пекин и Токио имат различни причини да обмислят емитирането на дигитални валути. Китай цели да засили влиянието на юана в международната общност, докато за Япония това ще бъде възможност да промени културата на гражданите си, предпочитащи кеша.

"Японската централна банка няма да иска да направи нищо, което ще попречи на иновациите в частния сектор. Най-добрият начин бил бил да се създаде хибриден тип дигитална валута, която се управлява и емитира от частни компании с участието на централната банка", допълва експертът.

X