Дигитализация

В Давос обявиха създаването на консорциум за управление на дигиталните валути

Мария Динкова

Световният икономически форум в Давос постави началото на глобален консорциум за управление на дигиталните валути, който ще обедини технологични компании, финансови институции, правителства, технологични експерти и неправителствени организации, пише Finextra.

Появата на дигиталните валути в много различни форми – от биткойн през Libra на Facebook до алтернативата на централните банки – подтикна международната общност да се опита да изгради подходяща интегрирана регулаторна система.

Новият консорциум има за цел да разреши предизвикателствата в международен план, включвайки както представители на частния, така и на публичния сектор.

Също така платформата ще търси начини да се справи с фрагментирата регулаторна система, фокусирайки се върху ефективността, скоростта и прозрачността. Партньорите ще се опитат да създадат набор от насочващи принципи, които да подпомагат публичните и частните актьори, работещи за разкриването на потенциала на дигиталните валути.

"Важно е всякаква рамка за дигиталните валути да гарантира сигурност, ефективност и легитимност на плащанията, като същевременно предлага честна и отворена конкуренция. Ние приветстваме платформата на Световния икономически форум за разработването на правила за управление за приобщаване чрез дигитални валути", отбеляза Марк Карни, управителят на Английската централна банка.

Същевременно Дейвид Маркъс, ръководител на проекта за Libra, коментира: "Ние сме съгласни, че добрата регулация е важна за успешното и сигурно приемане на платформите за дигитални валути и очакваме с нетърпение да продължим да участваме в този конструктивен разговор".

X