Дигитализация

Riksbank стартира пилотни тестове за е-крона

Мария Динкова

Шведската централна банка започва пилотни тестове на дигитална крона, която ще може да се използва като допълнение на кеша, пише Finextra.

С намаляващото използване на пари в брой в Швеция Riksbank още през пролетта на 2017 започна проект, чиято цел беше да изследва възможностите за създаване на дигитална валута на централната банка. Основната идея е по този начин да може да гарантира, че гражданите ще продължат да имат достъп до гарантирани от държавата средства за разплащане.

Едногодишният пилотен проект с Accenture ще включва разработването на платформа, базирана на технологията за разпределен регистър с потребителски интерфейс, който ще позволи плащания с е-крона от карти, мобилни телефони и преносими устройства.

Техническото решение ще бъде оценено в тестова среда, при която участниците - например гражданите и банките - ще бъдат симулирани.

Партньорството трябва да продължи до февруари 2021, но също така може да бъде удължено за още няколко години, ако Riksbank реши да довърши проекта.

От банката подчертават, че все още не е взето решение дали наистина ще бъде емитирана е-крона, но проектът получи допълнителна популярност с обсъждането на частните дигитални валути, алтернатива на фиатните пари, като Libra на Facebook.

X