Дигитализация

Facebook променя своите планове за Libra

Мария Динкова

Facebook Inc ще промени своите планове по отношение на дигиталните валути на фона на засилената критика от страна на регулаторните органи.

Компанията вече не смята да създаде Libra като базирана на блокчейн криптовалута, която да бъде в центъра на стратегията за дигитални плащания на социалната мрежа. Вместо това проектът ще промени своя фокус към съществуващите валути. Facebook ще предложи дигитални версии на държавните валути, включително долара и еврото, а по-късно все пак и Libra, когато валутата е завършена и готова за използване.

Говорителят на Facebook потвърждава, че компанията работи върху дигитални версии на държавните валути и все още планира да предложи на потребителите и Libra.

Също така социалната мрежа ще забави стартирането на своя отделен Calibra дигитален портфейл, който трябваше да демонстрира за първи път технологията Libra като позволи на всеки със смартфон да придобива и съхранява криптовалутата, а след това да плаща с нея за различни стоки. Сега компанията планира новият портфейл да поддържа множество валути, като Libra ще е само една от тях.

Първоначално портфейлът Calibra трябваше да бъде пуснат това лято, но негово стартиране се отлага за октомври. Вместо да бъде достъпен навсякъде по света, портфейлът вероятно ще бъде ограничен до държавните валути, които Libra проектът поддържа в приложението.

Миналата година през юни, компанията обяви своя план да пусне Libra в партньорство с други членове на асоциацията Libra Association, но проектът бързо се сблъска със скептицизма на регулаторните органи по света.

X