Дигитализация

Пчелите могат да бъдат спасени с IoT и автоматизация

Мария Динкова

Пчелните колонии бързо намаляват, но технологиите - като интернет на нещата, машинното обучение и визуалните анализи - могат да дадат отговор как да ги спасим, пише IT Brief.

Изследователите от технологичната фирма SAS и американския Държавен университет в Апалачите провеждат преброяване на пчелите, за да получат ценни данни за тях и да определят най-добрите начини да ги спасят.

Експертите също така са разработили начин да наблюдават кошерите чрез звук и машинно обучение - по начин, който не пречи на насекомите. Данните за кошерите като тегло, температура, влажност, летателна активност и акустика се качват в облака непрекъснато. Изследователите използват RCPA анализ - метод за машинно обучение, за да отделят ненужните звуци.

От SAS уточняват, че технологията ще помогне на пчеларите, като данните ще показват кога се появява нова кралица. На свой ред това ще им даде възможност да се намесят, преди да има сериозни загуби.

Събраната информация може да показва здравословното състояние на пчелите, нивата на стрес, статуса на кралицата пчела и други.

Също така пчеларите са насърчавани да събират данни и да представят числата за кошерите, които те имат, като от SAS пукат специално приложение World Bee Count.

Това ще позволи както да се визуализират данните за пчелното население на планетата, така и да се създаде една от най-големите и най-богати бази данни за пчелите към момента.

"В последната фаза на проекта изследователите могат да добавят ключови данни за реколтите, валежите и други фактори, с определящо значение за здравето на пчелите", коментира професор Джоузеф Казиър от Държавния университет в Апалачите.

Освен това от SAS са създали карта за визуализации, за да покажат изображенията, които потребителите пращат чрез приложението. В допълнение към резултатите от проекта, визуализациите ще могат да осигурят повече информация за условията, които дават най-здрави пчелни популации.

"Чрез прилагането на анализи и изкуствен интелект за здравето на пчелните кошери, ние имаме по-големи шансове като общество да гарантираме изключително важна част от нашата екосистема и в крайна сметка нашите доставки на храна", коментира Оливър Шабенбъргър от SAS.

Изследователите отбелязват, че те ще продължат да работят върху технологичните начини, по които може да се помогне на пчелите и в крайна сметка на човечеството.

X