Дигитализация

Все повече финансови институции по света приветстват отвореното банкиране

Мария Динкова

Изследване, проведено сред 774 банки по света, разкрива, че 86% от тях ще използват API-та, за да разполагат с възможностите на отвореното банкиране през следващите 12 месеца, пише Finextra.

Първоначално разглеждано с подозрение, използването на отворени API-та за споделяне на данни за сметките с доставчици на услуги трети страни се оказва двигател на иновациите.

30% от банките, участвали в проучването на финтех компанията Finastra, вярват, че отвореното банкиране помага за предоставянето на подобрено цялостно потребителско изживяване.

Изследването, което е проведено преди пандемията от коронавирус сред финансови институции от Франция, Германия, Обединеното кралство, САЩ, Сингапур, Хонконг и Обединените арабски емирства, показва също така зрялост при внедряването на API и разкрива нужда от хармонизиране на регулациите между различните държави.

Почти половината от анкетираните банки са имали предубеждения по отношение на регулаторния товар, който се приема като пречка за иновации. Същевременно 48% вярват, че няма "достатъчно подкрепа от страна на властите или индустрията за стимулиране на иновациите. Тази тенденция се наблюдава по-конкретно в Хонконг (62%), Франция (50%) и Сингапур (49%) в сравнение със само 38% във Великобритания.

Британският финансов надзорен орган (Financial Conduct Authority) наскоро отправи призив за разширяване на правилата за отворено банкиране за по-голяма гама от продукти - в рамките на новия режим на "отворени финанси".

От FCA смятат, че ако за потребителите и бизнеса бъде по-лесно да сравняват цените и възможностите на продуктите, да сменят продуктите и доставчиците, то отвореното финансиране ще бъде полезно за широка гама от услуги при общото застраховане, при ипотеките и спестяванията.

"Окуражаващо е да видиш как отвореното банкиране съзрява в глобален мащаб", коментира Саймън Перис, изпълнителен директор на Finastrа. Той подчертава обаче, че според много специалисти все още концепцията е в своите "тинейджърски години", което ще позволи създаването на дори по-големи възможности. "Ние вярваме, че това ще бъде първата стъпка към отворено финансиране, което ще създаде следващата вълна на иновации при финансовите услуги", допълва експертът.

X