Дигитализация

Gartner: Глобалните ИТ разходи падат

Мария Динкова

Глобалните ИТ разходи са паднали със 7,3% през 2020, показват новите данните на Gartner, пише ITBrief.

Все още обаче се очаква разходите в сферата да достигнат 3,5 трлн. долара тази година въпреки настоящите ограничения при приходите, коментират от анализаторската фирма.

Докато според прогнозите глобалната икономика ще премине през по-дълго възстановяване, то ИТ разходите ще се възстановят доста по-бързо.

"Общите ИТ разходи все още се очаква да отбележат рязък спад през 2020, но ще се възстановят по-бързо и плавно спрямо икономиката", обясняват от Gartner.

Същевременно обаче компаниите няма да могат да се върнат към предишните процеси, които вече не са актуални заради промените, настъпили при техните основни приходи по време на пандемията.

"От кината до банките, Covid-19 принуждава всички организации да бъдат креативни и продължат да работят, без да предлагат напълно физическо изживяване. По-конкретно ИТ мениджърите с по-малко налични средства под ръка трябва да планират повече проекти за дигитализация в сравнение със своите първоначални очаквания от началото на 2020", допълва експертите.

Общите ИТ разходи ще достигнат 3,5 трлн. долара през тази година, като всички сегменти ще отчетат спад.

Най-силно засегнатият сектор ще бъдат устройствата, тъй като спестяването на средства ще продължи да намалява значително разходите през 2020. Разходите в този сегмент се очаква да паднат с 16,1%. Преминаването към работа от вкъщи доведе до временен ръст в продаждабата устройства, но стойностите едва ли скоро ще се върнат до нивата от 2019.

От анализаторската компания отбелязват, че заради пандемията компаниите ще преминат през три фази, като по време на втората - "Възстановяване" - ще се наблюдава забавяне при проектите и по-малко средства, които да се използват.

Вследствие на това, за да спестят разходи, ИТ мениджърите ще се насочат към продукти и облачни услуги, предлагащи абонаменти. Инфраструктурата като услуга (IaaS) се прогнозира да постигне увеличение от 13,4%, достигайки до 50,4 млрд. долара през 2020, и 27,6% ръст до 64,3 млрд. долара през 2021.

"С отслабването на ограничителните мерки много компании скоро ще се върнат към по-високите нива на приходите, което ще донесе повече средства и ще позволи на ИТ мениджърите на подновят ИТ разходите отново", коментират специалистите.

X