Дигитализация

Как VR променя нефтената и газовата индустрия в Близкия изток

Иван Гайдаров

Бианка Райт, CIO, САЩ

Докато навлизането на виртуалната реалност (VR) в потребителската сфера е сравнително бавно, то индустриалните и търговските приложения на технологията стават все повече. Пример за това са предприятията за добив на нефт и газ в Близкия изток, които започват да прилагат различни VR системи за сътрудничество, безопасност и обучение.

Добивният сектор е известен със своите сложни и подробни изисквания към безопасността и необходимостта от непрекъснато актуализирано обучение за гарантиране на спазването на изискванията. Глобалното внедряване на VR технологията е част от цялата верига на стойността в сектора, твърди компанията за данни и анализи GlobalData.

Глобални компании като Shell, ExxonMobil и BP бързо приеха потапящи технологии и инвестираха в разработката на VR и AR (добавена реалност) решения, а лидерите в сектора за добив на нефт и газ в Близкия изток последваха техния пример.

IoT среща VR на терена на сигурността и диагностиката

Използването на VR и AR намира пресечна точка с възможностите, предоставяни от Интернет на нещата (IoT) - мрежи от свързани устройства, които събират информация и осигуряват поток от данни, които могат да бъдат анализирани и използвани. Индустриалните системи съществуват от години, а IoT се прилага повсеместно в Близкия изток в изграждането на интелигентни градове, а и не само.

VR се използва главно от гледна точка на симулация и моделиране в приложения за добив на нефт и газ, обяснява Равиндра Пураник, анализатор от GlobalData. Технологията дава възможност за създаване на потапящи гледки към реални обекти, които могат да бъдат използвани за усъвършенстване на дизайна и оформлението на съоръженията за добив на нефт и газ.

В световен мащаб Shell използва VR технология, за да проектира около 12 000 различни виртуални курса за обучение, базирани на различни реални практики, за да предаде нужните знания на своите служители.

Групата Aveva, която е работила с компании като Кувейтската нефтена компания в Близкия изток, казва, че използването на VR обучение може да намали стойността и разходите за обучение на работното място с между 30 и 40 процента, да намали времето за пускане в експлоатация след инсталация с до 20 процента и да намали разходите за поддръжка с до 3 процента годишно.

Кувейтската нефтена компания (KOC) използва технологията за потапяща виртуална реалност SimSci EYESIM на Aveva за обучение на служители в редица области като правилата за безопасността.

Системата позволява да се внедряват CAD/CAM дизайни на лазерни сканирания и фотографски проучвания, за да се създаде реалистична интерактивна 3D среда. VR платформата може да свързва контролните точки, полевите екипи и тези по поддръжката, а модулната архитектура на приложението е проектирана да позволява трансфер на данни с разпределени системи за управление.

Ползите от такива системи са многобройни, сочи доклад на Deloitte за употребата на AR и VR в нефтената и газовата индустрия.

"Предоставянето на базирани на виртуална реалност учебни сесии по заявка, които се използват за обучение на персонал, могат да подобрят знанията на екипите и да намалят традиционните разходи за обучение. Обучението с високо ниво на реалистичност в сферата на добива на нефтени и газовите продукти, което осигурява VR, може да тества протоколите за безопасност и съответствие и да подобри процедурното изпълнение в случай на аварии", категорични са от Deloitte.

VR за ефективни симулации

Междувременно някои от водещите петролни и газови играчи в Близкия изток разгръщат VR проекти за различни сценарии.

Катарският изследователски отдел на ExxonMobil например е въвел VR платформа, съвместно разработена с EON Reality, за да повиши квалификацията на служителите си и да ги подготви за справяне с възможни извънредни ситуации. Системата позволява разработването на сложни модели, включващи интерактивни 3D обекти, като въртящи се клапани, бутони и т.н., както и сензорни условия, включително тактилна обратна връзка, миризми, вибрации и симулация на вятъра.

Saudi Aramco също работи с Eon за разработването на различни VR приложения, включително симулатор на скален изход, програма за сеизмична симулация и система за конфигуриране на работно място с хидравлично разрушаване. Симулациите могат да бъдат показани на лаптопи или големи дисплеи.

За създаването на необходимата инфраструктура за подобни виртуални среди са нужни капиталови инвестиции. Компаниите също така трябва да решат дали да обновят съществуващите си учебни центрове, или да започнат от нулата - и двата подхода имат своите предимства и предизвикателства, категорични са от GlobalData и добавят: "Възможно е не всички съществуващи центрове за обучение да са подходящи за преобразуване в модерни VR стаи. От друга страна, изграждането на нови учебни центрове също е много скъпо и отнема много време. Всички тези фактори биха оказали влияние при внедряването на VR технологии за целите на обучението."

Превод и редакция Иван Гайдаров

X