Дигитализация

Дистанционната работа води до увеличаване на бюджетите за дигитализация

Мария Динкова

Въпреки съкращенията на разходите компаниите продължават да отделят повече средства за ИТ решения

Изглежда, че бюджетите за дигитална трансформация остават незасегнати от сериозните съкращения на разходите, въведени заради пандемията от коронавирус, пише ITProPortal. Това показват резултатите от нов доклад на Tata Consultancy Services (TCS).

Проучването, проведено сред 300 бизнес лидери в големи организации, показва, че 90% продължават или да поддържат, или да увеличават отделяните средства за дигитализация. Това се случва въпреки факта, че при над три четвърти от компаниите (68%) приходите са намалели.

В повечето случаи фирмите харчат за технологии за сътрудничество (65%), киберсигурност (56%), облачни технологии (51%) и анализи (39%).

Докладът също така разкрива кои са шестте дигитални възможности, които се оказват изключително важни по време на пандемията: от край до край дигитално потребителско изживяване; базирани на изкуствен интелект анализи, подобряващи потребителското изживяване; мигриране на ключовите фирмени системи в облака; високо автоматизирани основни бизнес процес; дигитални сензори за проследяване на продуктите; както и ключови партньорства в дигиталните екосистеми.

Резултатите показват, че фирмите, които са били идентифицирани като лидери в тези области признават, че имат по-добра видимост на бизнеса си и по-уверено гледат напред.

Експертите от TCS допълват, че компанитие, които са приели по-цялостно дигиталната трансформация са се справили по-добре с пандемията и очакват по-бързо възстановяване. Същевременно другите сега се фокусират върху отделянето на нужните инвестиции, за да наваксат с въвеждането на модерните технологични решения.

X