Дигитализация

Голяма част от компаниите взимат решения на база на остарели данни

Мария Динкова

По-голямата част от компаниите взимат важни решения на база на остаряла информация заради бавната и тромава работа на системите, пише ITProPortal. Това показва нов доклад от анализаторската фирма Exasol, в който са анкетирани 2 500 глобални лидери.

Според доклада почти две трети от запитаните изискват ежедневни данни, за да взимат важни решения за бизнеса. Около 75% обаче трябва да чакат между два часа и цял ден, за да получат нужната информация.

Едва 15% от участвалите мениджъри отбелязват, че разполагат с данните до час след поискване, а повечето смятат, че нямат нужната информация, за да взимат решения в реално време.

Според експертите от Exasol лидерите на първо място биха искали да видят по-задълбочено разбиране по отношение на данните в своята организация, а след това и подобрение на инфраструктурата и качеството на данните.

"Като бизнес в сферата на здравеопазването, търговията или финансите не можеш да си позволиш да взимаш решения, базирани на вчерашни данни. Ако пандемията със сигурност показа едно нещо, то е, че бизнес условията могат да се променят за секунди, а все още 6 от 10 компании разчитат на инфраструктура за взимане на решения, която не е достатъчно адаптивна", коментират от Exasol.

Анкетираните очакват търсенето на анализи да продължи да се увеличава през следващите години като най-сериозно тази тенденция ще се наблюдава в маркетинга, операциите и продажбите.

X