Дигитализация

Fujitsu изгражда екосистема за сътрудничество и споделяне на опит

Мария Динкова

Светът никога не е бил толкова свързан, колкото е в момента, а случилото се през последната година ясно доказа това. Както видяхме събитията в единия край на земното кълбо само за седмици промениха живота на абсолютно всички и това важи както за здравната сфера, така и за финансите, бизнеса и политиката. Макар някои да вярват, че глобализацията може да бъде обърната и спряна, единственият резултат по-скоро се оказва изолация, от която трудно може да има печеливши.

Разбирайки тази тенденция, японската компания Fujitsu избира да насърчи сътрудничеството и споделянето на опит в един от последните си проекти - Fujitsu Ecosystem. Инициативата има за цел да помогне на партньорите и клиентите на организацията да увеличат своя растеж, да разрешават актуалните си предизвикателства и да се справят с недостига на специализирани технологични умения. За плановете, възможностите и целите на начинанието разказва Фернанда Катарино, ръководител на Channel Europe Product Business, Fujitsu, която разполага с над 20 години опит в технологичния сектор. Тя отговаря за разработването на най-добрите практики и инструменти за подкрепа на ръста в продажбите, а също така за развитието на стратегията и способностите за 27-те хил. партньора на компанията на Стария континент.

"Пазарът еволюира от линейни отношения към екосистемен подход. Това означава, че ще е необходимо много повече сътрудничество между организации, в сравнение с миналото. ИТ средата става все по-сложна и нуждата от специализация и тясна експертиза става все по-належаща. Следователно не всички ще могат правят всичко самостоятелно и няма да могат да отговорят на различните изисквани на проектите за дигитална трансформация. Затова фирмите ще трябва да си партнират с други и това е същността на екосистемния подход", споделя Катарино.

Всъщност новата инициатива стартира в края на миналата година, за да даде възможност на компаниите в програмата за "избрани" партньори на Fujitsu да напреднат в своята дигитална трансформация и да отговорят с най-добрите решения на потребителското търсене. В основата на проекта стои идеята за съвместното създаване и за разработването на центрирани около хората иновации, така че всяка организация, независимо от своя размер и локация, да развива своите уникални способности. Катарино допълва, че фокусът на проекта е насочен към разгръщането на индустриалната и технологичната експертиза в екосистемата от партньори на Fujitsu.

Организацията на платформата
Платформата ще разполага с три основни модула, предлагащи различни възможности за участващите компания. Първият от тях ще дава достъп до секция за търсене, където всяка организация ще може да намира необходимото на база географски принцип, нужни функционалности или специфичен набор от умения. Другите филтри ще включват също така индустриална сертификация, предлагани типове услуги или хардуер. В допълнение в този модул организациите ще могат да представят своите специфични продукти и решения, да избират с какво да се похвалят сред останалите членове на общността на екосистемата.

Вторият модул е фокусиран върху справянето с различните предизвикателства, с които се сблъскват съвременните фирми. В този смисъл екосистемата ще насърчи по-тясната комуникация и сътрудничество. "Именно тук може да е необходимо да се използва подхода за съвместно създаване, като ще могат да се провеждат сесии с партньорите и клиентите ни, за да се опитаме да намерим най-доброто решение за конкретния тип предизвикателство", споделя Катарино.


Фернанда Катарино, ръководител на Channel Europe Product Business, Fujitsu

Фернанда Катарино, ръководител на Channel Europe Product Business, FujitsuНа последно място, макар не и по важност, е модулът за иновации, който ще помогне на компаниите да показват своите високотехнологични проекти, с които са се отличили. Целта е всички участващи организации да могат да споделят своите добри практики и наистина вдъхновяващи начинания и дейности.

Като цяло в структурата на екосистемата Fujitsu ще заема ролята на организатор, подпомагайки събирането на едно място на всички участници. "Платформата ще служи като - ако можем да го наречем по този начин - услуга за намиране на партньори, чрез която компаниите могат да показват своите възможности и да се свързват с други организации с допълващи умения, за да разширят своя бизнес, да достигнат до нови географски локации и също така да създадат по-сложни решения чрез сътрудничество. В същото време платформата ще намали необходимостта на фирмите да инвестират в скъпи ключови умения, благодарение на централизирания "басейн" от ресурси, който създаваме за тях и който ще им позволи да се свързват помежду си от различни части на света. По-големите партньори ще могат да разрешават предизвикателства, а по-малките и стартъпите ще имат възможност да растат. Така че Fujitsu ще действа като организатор между различните партньори, но също така ще даде възможност на компаниите с нашите технологии да се разширят", посочва Катарино.

Свобода за развитие
Експертът от Fujitsu подчертава, че екосистемата е създадена не толкова за партньорите, колкото с тяхна помощ, на базата именно на тяхната обратна връзка. Тъй като платформата не предвижда предварително определено съдържание, то участниците ще имат свободата да споделят своя опит в различни сфери по най-подходящия за тях начин с останалите участници в общността.

Другият основен стълб на инициативата е простотата - както в използването, така и в нейната организация. За да се присъедини дадена фирма към платформата тя трябва да попълни своя профил и информацията, която иска останалите участници да виждат (първия модул), а след това директно може да се премине към сътрудничеството. "Това не е сложен процес, тъй като знаем, че всички наши партньори искат прости неща. Нашата основа цел е да създадем динамика, където съществуващите и новите партньори могат да си сътрудничат, да намират полезна информация, да създават заедно и да генерират нова бизнес стойност", допълва Катарино.

По думите й развитието на пълния потенциал и възможности на екосистемата тепърва предстои и ще бъдат разкрити през следващите месеци. С реализирането на този проект компанията се надява да създаде едно позитивно ново бъдеще на доверие със своите партньори, подкрепяйки ги да се преоткриват, да намират нови източници на приходи и да постигат дългосрочни успехи.

X