Дигитализация

Глобалната стартъп екосистема – кой накъде води парада?

Иван Гайдаров

Към 2020 г. над 80 стартъп екосистеми в света произвеждат еднорози

Като една от най-нестабилните части в бизнес пейзажа глобалната стартъп екосистема не остана встрани от ударите на пандемията от COVID-19. В същото време обаче именно нейната гъвкавост позволи на голяма част от компаниите да се ориентират бързо в новосъздалата се обстановка и да се възползват от новите възможности, които поражда всяка криза.

Според последното изследване на Startup Genome към 2020 г. над 80 стартъп екосистеми в света произвеждат т.нар. еднорози - стартиращи компании с пазарна капитализация над 1 милиард долара. За сравнение, през 2013 г., когато е първото изследване на организацията, броят им е бил четири.

Географско разпределение
Очаквано екосистемата, която създава най-успешните стартъп компании в глобален мащаб, е Силициевата долина, следвана от Ню Йорк и Лондон. Британската столица е и най-добре представилият се европейски участник, като в топ 10 влизат още само две европейски локации - Тел Авив - Йерусалим (6) и Стокхолм (10).

На четвърто място в класацията на стартъп екосистемите се нарежда китайската столица Пекин, която обаче е лидер по отношение на индекса на растеж, изпреварвайки значително конкурентите си. Челната десетка оформят три северноамерикански екосистеми - Бостън (5), Лос Анджелис (6) и Сиатъл (9) - и още една азиатска - Шанхай.

Най-добрите сред добрите
Въпреки че Старият континент все пак има представител в топ 3 на най-успешните стартъп екосистеми, бърз поглед върху списъка на CB Insights - Global Unicorn Club - който включва класация на частните компании с най-голяма пазарна капитализация над 1 млрд. долара, показва, че Европа всъщност е на светлинни години от конкуренти като Азия и Северна Америка. Ето и някои от най-успешните стартиращи организации в глобален мащаб към началото на последното тримесечие на 2020 г.

Toutiao
Лидерът в тази класация - Toutiao (Jinri Toutiao) - може да е изненадващо име за много хора, но със своите 140 млрд. долара пазарна капитализация проектът на Bytedance е близо три пъти по-високо оценен от компанията, заемаща второто място.

Toutiao е агрегатор на новини, по подобие на Google News, който може да се похвали с над 120 милиона активни потребители дневно, които прекарват в него средно над час. За разлика от платформата на Google обаче Toutiao ви показва безкрайна емисия от материали и видеоклипове, подбрани от изкуствен интелект специално за вас, а изборът е измежду съдържанието на над 1,1 милиона доставчици и автори. В това число влизат както традиционни медии, държавни институции и компании, така и много по-малки сайтове или от отделни хора.

Агрегаторът позволява на потребителите също така да качват свое кратко видеосъдържание чрез платформи като Xigua и Tiktok.

Didi Chuxing
Друг стартъп с адрес Пекин - Didi Chuxing Technology Co. - заема второто място в класацията на CB Insights с пазарна капитализация от 56 млрд. долара. Доставчикът на транспортни услуги под наем има над 550 милиона потребители и десетки милиони шофьори. Компанията предоставя своите услуги през приложения, а те включват такси, наем на автомобили, споделени пътувания и споделяне на велосипеди; логистични услуги и автомобилни услуги, включително продажби, лизинг, финансиране, поддръжка, експлоатация на автопарк, зареждане на електрически превозни средства. Освен това компанията участва в съвместни разработки с редица автомобилни производители.

Създадена като Didi Dache, според Analysis International още през 2013 г. компанията, подкрепена от китайския интернет гигант Tencent Holdings Limited, държи приблизително 55% от базирания на смартфони пазар за таксиметрови услуги в Китай (около 150 милиона китайци използват техните смартфони, за да викат таксита по това време).

През 2016 г. основен конкурент на Didi Chuxing става Uber China, която оперира в страната от предходната година. Още на 1 август от китайския доставчик на транспортни услуги обявяват, че планират да придобият конкурента си за 35 млрд. долара.

SpaceX
Безспорно стартъп компанията, която разбива китайския монопол в топ 3, е и най-близо като цяло до основната концепция, стояща зад това определение. С своята пазарна капитализация от 46 млрд. долара SpaceX е първият наистина визионерски настроен проект, а неговият създател Илон Мъск е един от най-големите визионери в съвременния свят, и то не само по отношение на завладяването на Космоса, а и в много други сфери на човешкото развитие.

Последните новини около SpaceX дойдоха от нейния основател Илон Мъск по време на виртуалната конференция Mars Society 2020. По време на участието си Мъск актуализира плановете си за колонизация на Марс. По думите му компанията има шанс да изпрати своята ракета Starship на Червената планета през 2024 г. - две години по-късно от първоначално заложеното.

Въпреки забавянето SpaceX вече може да се похвали с два успешни теста на ракетата си в Тексас, където тя е изстреляна на стотици футове над Земята, преди да се върне обратно. Ракетата е проектирана да побере до 100 пътници и да носи тежки полезни товари.

Stripe
Друг американски стартъп - финтех компанията Stripe - заема четвъртото място в глобалната класация на най-скъпите стартиращи организации (36 млрд. долара). Stripe е американска компания за финансови услуги и софтуер като услуга (SaaS) със седалище в Сан Франциско, Калифорния. Основните предложения на финтех доставчика включват софтуер за обработка на плащания и API за електронни магазини и мобилни приложения.

Компанията е създадена през 2010 г. първоначално под името /dev/payments, след което през март 2013 г. придобива Kickoff - приложение за чат и управление на задачи. През април 2018 г. компанията пуска на пазара иновативен инструменти за борба с измамите - Radar - който блокира фалшиви транзакции.

Друга важен момент в историята на Stripe е пускането на платформата Atlas, която помага на стартиращи организации да се регистрират като американски корпорации.

Palantir Technologies
Въпреки че вече е публична компания, след процедура на 30 септември 2020 г. (класацията на CB Insights е правена към 18 септември) американската софтуерна компания Palantir Technologies заслужава внимание. Основана през 2003 г. в Денвър, Колорадо, компанията взима името си от хитовата поредица "Властелинът на пръстените", в която магическият камък палантир позволява на хората да комуникират помежду си или да се виждат от различни части на света.

Компанията набира популярност с три основни проекта - Palantir Gotham, Palantir Metropolis и Palantir Foundry. Palantir Gotham се използва от анализаторите за борба с тероризма и е инструмент в ръцете на разузнавателната общност в САЩ (USIC) и Министерството на отбраната на САЩ. Palantir Metropolis пък се използва от хедж фондове, банки и фирми за финансови услуги, а платформата Palantir Foundry е насочена към сигурността на корпоративни клиенти като Morgan Stanley, Merck KGaA, Airbus и Fiat Chrysler Automobiles NV.

В началото на 2014 г. компанията е оценена на 9 млрд. долара, а Forbes я обявява за "една от най-ценните частни технологични компании в Силициевата долина". Към днешна дата Palantir Technologies е оценявана на 20 млрд. долара.

Като изключим видимото съревнование между Северна Америка и Азия за лидерство в глобалната стартъп екосистема, друг извод, който се набива на очи дори при най-бегъл поглед върху списъка на CB Insights, е липсата на европейски стартъп компании далеч след топ 10. Анализите защо е така и какви ще бъдат резултатите от това изоставане тепърва трябва да бъдат направени, но дистанцирането на Стария континент и държавите от ЕС в развитието на тази екосистема на бъдещето определено няма как да се превърне в преимущество.

X