Дигитализация

5 горещи тенденции за ИТ кариери и 5, които изстиват

CIO Media

Пол Хелцел, CIO, САЩ

Растящата липса на ИТ умения, търсенето на хибридни роли и негативното влияние на пандемията от COVID-19 променят традиционния път на ИТ кариерата

В страната има голяма празнина от ИТ умения и се очаква единствено тя да се разшири. Според Световния икономически форум затварянето на глобалната пропаст в уменията може да добави 11.5 трилиона щатски долара в световния БВП до 2028 г. Организациите търсят начини да я преодолеят, но ако не друго, глобалната пандемия влоши проблема спорeд СИФ.

Междувременно някои технологични работници търсят начини да възприемат нови умения в търсени области, но в ограничено време и при заплаха от съкращения. Технологични лидери казват, че разбират трудностите, които служителите срещат при повишаване на уменията, когато хем работят дистанционно, хем са потенциално в кризисна ситуация.

По-долу са областите, свързани с развитието на ИТ кариера, които са модерни в трудни времена - в комуникационни умения, работа в мрежа и нови роли, както и тези, които вече не се търсят.

Горещи: Сигурност в облака и инженери по надеждност на системите (SRE)
В ситуация, когато голям брой от служителите все още работят от вкъщи, компаниите стават по-зависими от услуги в облака, отколкото досега. Не е чудно, че има повишение на търсенето на умения за осигуряване на дейностите в облака. Главният информационен директор на McAfee Скот Хоуит смята, че тази необходимост ще остане и след пандемията.

"COVID показа, че компаниите, които са обитатели на облака, могат грациозно да се обърнат към новото нормално, казва Хоуит. Мнозина се чувстват толкова комфортно в тази среда, че казват на служителите си, че могат да работят от вкъщи за неопределено време. Откакто затворената със стени градина на корпоративната мрежа изчезна от много организации, специалистите по сигурност, които са запознати с облака и принципите на защита на дейностите в него, са много по-ценени. Освен това инфраструктурните инженери, които разбират принципите за надеждност на системите (SRE), имат по-голяма стойност за организацията."

Студени: Помощни роли
Пандемията предизвика краткотраен скок в нуждата от умения за VPN и мидълуер, казва Ола Чоунинг, партньор, фокусиран върху корпоративната динамичност и иновациите в Information Services Group. Но тези нужди бяха засенчени бързо "от търсенето на по-съществено умение в киберсигурност, което да се справи огромната експанзия на цифрови връзки, предизвикана от пандемията", казва тя.

Кийт Симс, президент на Integrity Resource Management, е на същото мнение и казва, че вижда по-малко търсене на това, което нарича "помощни роли", като администрация на бази данни и системи, както и по-малка необходимост от наблюдение и тестване на производителност.

"Технологията на бекофиса, работата по "поддържане на осветлението включено" ще бъдат автоматизирани, изнесени, превърнати в обикновена стока или преместени към абонаментни модели, казва Симс. Ако не работите с процеси, които създават стойност, като анализ, разработване на продукти, автоматизация на процеси или ангажиране на клиенти, има голям шанс вашата роля да бъде изнесена или елиминирана през следващите пет години."

Горещи: Умения за комуникация
Меките умения са често споменавана необходимост в технологичния сектор, която също толкова често остава неудовлетворена, казват мениджъри по наемане на служители. Но Майкъл Соломон, съосновател на 10x Management, поставя специално ударение на конкретно меко умение.

"Казваме, че можем да питаме за почти всичко, ако то е поставено в правилна рамка", коментира Соломон и допълва, че това включва въпрос за по-добро заплащане в предложение за работа. Той казва, че много ИТ специалисти се отказват да искат по-високо заплащане, тъй като се притесняват от възможен риск от отхвърляне на предложението им, и набляга на важността от представяне на уважителни, разумни обяснения и обосновки като ключ техните съображения да бъдат чути на работното място. Той си спомня за колега, който е искал ресурси за проект, но не е успял да ги осигури, тъй като не успял да обясни нуждата от тях.

"Колегата не успя да представи достатъчно добре проекта, така че останалите от нас не можаха нито да подкрепят, нито да отхвърлят идеята, казва Соломон. Поискахме повече информация и той прецени това като форма на отхвърляне. В този случай не беше нищо друго освен опит за по-добро разбиране. Той беше толкова притеснен от въпроси, че оттегли предложението си. Това би било потенциална загуба за всички замесени, особено организацията, ако беше добра идея, казва той. Да знаеш как да комуникираш ефективно и чрез кой канал - по телефон, zoom, имейл, slack и др. - е критично умение, което често се пренебрегва."

Студени: Многобройни връзки и многословни профили в LinkedIn
Специалистите по подбор на персонал, включително "ловци на глави" с изкуствен интелект, разчитат на профили с ключови думи. Не е препоръчително обаче да се разчита само на ключови думи. Нито пък участието в тази мрежа в името на бройките.

"Увеличаването на вашите връзки в LinkedIn и разширяването на профила ви просто вече не върви", казва Джеймс Стаджър, главен технологичен евангелист за CompTIA.

ИТ професионалисти, които могат да слеят лични връзки с технически умения, ще се представят по-добре дори онези с по-традиционни твърди умения, казва Дейвид С. Патерсън, президент на фирмата за търсене на ИТ персонал и ръководни кадри The Kineta Group.

"Това не е само разбирането на технологията, но и разбирането на технологията и как това да бъде творчески втъкано в бизнес пейзажа, което ще го направи истинския носител на разликата в предстоящия трудов пазар", казва Патерсън.

Горещи: Бизнес умения
Иновацията в съвременното ИТ работно място, казват нашите експерти, означава развиването на бизнес умения за онези, които искат да напреднат в кариерата си.

"Ние започваме да виждаме повече роли в бизнес компетенции като маркетинг или операции, които допълват ИТ квалификация или компетентност", казва Лев Лесокин, изпълнителен вицепрезидент по стратегия и анализ във фирмата за софтуерно разузнаване CAST. "Тъй като софтуерът продължава да прониква във всичко, което правим, стават все по-задължително за хората от операциите да имат поне основно разбиране за това какво прави технологията за бизнеса."

Дори горещи области като анализа на данни не съществуват във вакуум. "Почти всяка функция в бизнеса борави редовно с много данни и се нуждае от аналитична функция, която да гарантира, че данните могат да помогнат, казва Мона Абу-Сайед, вицепрезидент по организационни развитие и талант в телекомуникационната компания Mitel. Това изисква минимално ниво на разбиране на бизнес, за да могат да се извлекат съответните ползи от данните."

Студени: Бизнес по обикновения начин
Чоунинг казва, че организациите започват да разбират, че трябва да се променят, ако искат да привлекат уменията, от които се нуждаят в засегнатия от COVID свят. Това може да е благодат за технологични работници, които търсят повече баланс работа - живот. "Компаниите започват да разглеждат сериозно промените в архитектурата работа - семейство", казва тя.

Главният изпълнителен директор на ThoughtWorks за Северна Америка Крис Мърфи е съгласен, че съществуват нови възможности в дистанционната работа, може би лъч надежда за техническия персонал при цялата тази несигурност, която няма да се промени скоро.

"Компаниите, които продаваха своята култура в офиса като нещо, което ги отличава от другите, трябва да преосмислят как ще поддържат тази отлика в свят, който поне за известно време ще бъде все по-дистанциран, казва той. Това включва пълно преосмисляне на много аспекти на комуникацията между цифровизация и бизнес, включително изграждане на общност и социални нощи, наемане, обучение и развитие за един виртуален свят. Компаниите, които извършат този преход правилно, че могат да привлекат и задържат най-добрите таланти и да излязат от кризата още по-силни."

Горещи: Самообучение
В ситуация, когато компаниите се въздържат от обучение и конференциите се провеждат главно във виртуален режим, много ИТ специалисти вземат техническото обучение в собствените си ръце. Пандемията стана причина за значителен ръст на записванията за онлайн курсове, а сертификати могат да бъдат добити, докато работите вкъщи. Това се доказва като полезна инвестиция на часове, които иначе биха били прекарани в пътуване от дома до офиса и обратно.

"Когато става дума за обучение на служители, те самите се заемат със собственото си кариерно развитие, откакто пандемията ни удари, казва Дейв Динаро, президент на Keystone Partners. Така че ако някои компании не предлагат обучение, служителите ще бъдат принудени да го получат от друго място. За най-радикалните служители това друго място може да бъде друг работодател."

Студени: Ръководено от работодателя обучение
Много ИТ специалисти, които търсят да развият кариерите си, губят един източник за добиване на нови умения благодарение на COVID-19. Пандемията накара много компании да спрат обученията, казва Динаро, тъй като те очакваха икономиката да се възстанови по-бързо, отколкото това се случва.

"Затова компаниите сега се опитват да измислят като да върнат отново обучението в стария му вид", казва Динаро.

Дъг Стивън, президент на поделението за корпоративно обучение в CGS, казва, че обучението не беше просто спряно - бюджетите бяха орязани и не е ясно кога или дали те ще бъдат върнати към предишни нива.

"Ръководителите по обучение и развитие трябва да докажат занапред полезността от преквалифицирането и обучението на технически работници и да демонстрират как тези програми се отразяват на печалбите и успеха на бизнеса, казва Стивън. Компании, които възприемат комбинация от виртуални и присъствени програми за обучение и развитие, ще имат по-добър начин да преценят как служителите се справят на новото работно място."

Горещи: Хибридни роли
Хесус Пена, вицепрезидент по продажби и услуги в United Data Technologies, казва, че наблюдава преход към повече хибридни ИТ роли.

"Отминаха дните, когато техническите ресурси бяха в силози, казва Пена. Те трябва да минат ново обучение и да мислят повече за бизнес резултати, разговори за възвръщаемост на инвестициите и вертикална експертиза." Но това невинаги е лесно.

"Това е неудобен разговор за повечето технически хора, казва Пена, тъй като те обикновено работят в ИТ отдела и това ще ги извади от тяхната зона на комфорт."

Тод Льопке, водещ технологичен архитект в Sungard Availability Services, казва, че пазарните промени и възходът на DevOps са постлали пътя за повече и по-разнообразни хибридни роли.

"Критично важно е ИТ хората да знаят кога, къде и как да използват и капитализират новата технология, казва Льопке. Ние виждаме това точно сега с машинното обучение и блокчейна. Машинното обучение изисква големи групи данни, от които да учим и с които да тестваме. Бизнес прозрението е критично важно за насочване как да се имплементира машинното обучение. Подобно на кариерния път на ИТ персонала страната на бизнеса също има добавен технически кариерен път - учен за данни."

Студени: Роли с един фокус
Рени Зунг, вицепрезидент на Keystone Partners, казва, че дълго време силозите са били място за разработване на софтуер, но тези времена са отминали.

"Модерното, базирано в облак продуктово разработване изисква екипи с различни умения, които да работят в тясно сътрудничество, за да предоставят цифрови активи на пазара, в които влизат продуктови мениджъри, разработчици, анализатори, тестващи, пазарни специалисти, финансисти и експерти в областта на бизнеса, казва Зунг. Този преход води до пълно преструктуриране на начина, по който са създадени организациите, като разбива функционалните силози, а екипите от различни специалисти се обединяват около бизнес продукти и клиентски сегменти."

Превод и редакция Мариана Апостолова

X