Дигитализация

Служителите са по-удовлетворени от работа си, когато не са в офиса

Мария Динкова

Изглежда притесненията, че отдалечената работа ще доведе до масово "прегаряне" (burnout) на служителите, се оказват неоснователни, тъй като хората се чувстват по-щастливи, изпълнявайки служебните си задължения у дома, пише ITProPortal.

Това показва нов доклад на Lenovo, базирано на проучване сред повече от 8 хил. служители и ИТ лидери от 14 пазара.

Почти всички отдалечени служители (83%) очакват да продължат да работят от вкъщи поне през половината от времето, като мнозинството от тях (60%) биха се радвали на тази възможност. Ако имат избор 83% ще предпочетат хибриден модел за изпълняване на служебните си задължения, като тяхното време ще бъде разделено между офиса и дома.

Освен това почти три четвърти (70%) от служителите отбелязват, че са по-удовлетворени от своята работа след въвеждането на отдалечения модел.

Все още обаче те са изправени пред редица предизвикателства. Нестабилната интернет връзка, както и закъсненията в получаването на ИТ поддръжка причиняват главоболия на персонала.

В тази връзка от Lenovo препоръчват компаниите да обмислят да предоставят на своите служители компютри с интегрирани LTE или 5G. Също така умните устройства, които могат самостоятелно да провеждат диагностики и да прогнозират ИТ проблеми мога да бъдат от полза.

Организациите са готови да се съобразят с предпочитанията за отдалечена работа на своите служители. Но поддържането на тези практики ще означава също така да се въведат и други промени - компаниите трябва да подпомогнат сигурното използване на личните устройства, както и по-широко внедряване на облачни технологии и софтуер за съвместна работа.

X