Дигитализация

Какво ще бъде следващото нормално, или New 2 Next?

CIO Media

ALSO разказва за добрите резултати в условията на пандемия и какво да очакваме от постковид ерата

Как една компания може да бъде успешна в предизвикателните времена, в които живеем? Как се справя международният гигант в дистрибуцията ALSO по време на пандемията? Кое ще бъде "следващото нормално" и какви ще бъдат решенията и услугите за партньорите? ALSO разказва своята история на успеха по време на пандемията и какво прави, за да осигури технологиите, свързващи компаниите и хората в днешното "ново" и утрешното "следващо нормално".

Новото нормално
"Новото нормално се характеризира с три елемента: социално дистанциране и хигиенни правила, дигитализация във всички области на живота и увеличение на интензитета и скоростта на промените", казва Густаво Мьолер-Хергт, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на ALSO Holding AG, в обръщение към акционерите в групата. "Някои икономически сектори са сериозно засегнати от пандемията, докато други, в това число и ИТ, извличат ползи от ситуацията. Но вътре в нашия бранш има значителни разлики: компаниите, които са инвестирали в инфраструктура, системи и служители в дългосрочен план, са успели да се справят със ситуацията и да реализират устойчив ръст, както и да се възползват от възможностите, например в областта на дигиталните платформи", допълва той.
В това отношение ALSO стъпва на сериозна основа, градена през последните 10 години - стратегията MORE, развитието на различни бизнес модели и изграждането на дигитална инфраструктура. И макар изпълнителният директор да подчертава ясно, че няма победители в ситуация като пандемията, тази солидна основа позволява на холдинга да реализира ръст във времена, в които много пазарни участници се борят за оцеляване.

Ръст, изпреварващ пазара
С увеличение от 11.3% на нетните продажби, които достигат до 11.9 млрд. евро, ALSO значително изпреварва ръста на пазарите, в които оперира - средно около 6.6 на сто. EBITDA нараства с 30.8 млн. евро на годишна база (+15.7%) до 227.5 млн. евро. Нетната печалба също се подобрява и с ръст от 29.6% достига до обем от 130 млн. евро (срещу 100.3 млн. евро през 2019 г.).

В областта на доставките увеличението, което ALSO отчита за 2020, е в размер на 11.8% до 8.4 млрд. евро. Особено добро е представянето на страните, в които ALSO до момента не е имал доминантна пазарна позиция, като Полша, Швеция и Нидерландия. Развитието в новите за компанията държави като България също е силно задоволително, се отбелязва в годишния доклад на холдинга.

Придобиването на нови клиенти и широката потребителска база допринасят за добрите резултати на групата. Третият фактор е ръстът в отношенията с вендорите и продуктовите категории. Това се отнася особено за страните в Източна Европа, където съществено са увеличени връзките с производители, като НР например.

Мястото на България
"България е добър пример за стратегията на ALSO за успешен растеж", казва Ралица Килиан, CCO за България.
Пазарът на ИТ хардуер и услуги в държавите, в които ALSO е представен, възлиза на 309.1 млрд. евро през 2019 г. Само за България обемът на този пазар е 2.2 млрд. евро.

Следващото нормално
Густаво Мьолер-Хергт прогнозира, че постковид фазата няма да започне преди 2022 и няма да означава връщане към "старото нормално".

"Постковид фазата, която няма да започне преди 2022, няма да е връщане към старата нормалност, а по-скоро ще се развие една "нова нормалност". Тогава развитието ще се базира на три фактора:

Икономически: Защо компаниите и служителите трябва да наемат скъпи офис площи в градa? Защо да има голям брой командировки? По време на "новата нормалност" всички ние се научихме да работим дистанционно и осъзнахме предимствата, които това носи.
Емоционално: Прекарването на повече време със семейството и приятелите е едно от тези предимства. Избягването на дълги пътувания до работното място в пиковите часове или пренаселения обществен транспорт подобрява качеството ни на живот.
Екологични: По време на "локдауна" стана ясно, че дистанционната работа е не само възможна, но и ефективна и успешна. В същото време допринася за опазването на климата.

Всички тези фактори ще гарантират, че дистанционната работа ще се превърне в новата норма. Новите, базирани на платформи технологии в области като Интернет на нещата и изкуствения интелект, са още в зората на техния маркетинг. Като доставчик на технологии ALSO има отлични познания за пазара, необходимата експертиза и правилната екосистема, за да предлага решения на пазара чрез нашите партньори."


Какво ще бъде следващото нормално, или New 2 Next?


"Разполагаме с близо 110 000 риселъри, които допринасят за стабилността на екосистемата. Спадът в ритейл сегмента, който се наблюдава, бе компенсиран от Etail бизнеса", Ник фон Райт, ръководител дигитални продажби в ALSO.


Какво ще бъде следващото нормално, или New 2 Next?


"През 2020 успяхме да постигнем пълната интеграция на българския бранд в мениджмънт системите на холдинга. Това нямаше да е възможно без 10-годишния опит на екипа на ALSO", Ралица Килиан, ССО за България.


Какво ще бъде следващото нормално, или New 2 Next?


"Платформата ALSO Cloud Marketplace (ACMP) покрива 3.9 млн. уникални потребители. От 2019 до 2020 броят на платените "седалки" нараства с 95% до 7.4 млн.", Йона Толванен, Head of Quality management, ALSO.
ALSO Cloud Marketplace дава много повече възможности отвъд автоматичното осигуряване на облачни услуги. Това е най-всеобхватната онлайн платформа с набор от функции за продажби, поддръжка, отчитане и самообслужване. Чрез нея доставчиците осигуряват лесен достъп до своите услуги, а партньорите могат да създават, интегрират, персонализират и управляват богат набор от облачни предложения. Заедно с познатите и използвани от 7.4 млн. потребители услуги скоро чрез ACMP ще бъдат достъпни и нови възможности.

Киберсигурност - наскоро ALSO добави в ACMP решенията на пазарни лидери в областта на киберсигурността като DigiCert, водещ TLS/SSL доставчик; VadeSecure със своето AI базирано решение за защита на електронната поща; CYE, иновативен глобален доставчик на решения за киберсигурност и др.

Интернет на нещата - през 2021 IoT ще преживеят трансформация, която ще ги отдалечи от Lego принципа на обединяване на единични решения и ще ги насочи към предварително разработени комбинации тип ИКЕА с богата гама приложения. ALSO ще се фокусира върху предлагането на решения за отдалечено управление и системи за различни вертикални сегменти.

Изкуствен интелект - ALSO разработва специална програма за доставчици и риселъри. Изкуственият интелект е основа на много проекти за автоматизация, като сред най-бързоразвиващите се се нареждат автоматизирането на HR задачи, ИТ автоматизацията и фармацевтичните проучвания.

Гейминг - това е един от интересните пазари за в бъдеще, като отдалеченият гейминг е неговият най-голям сегмент. По тази причина телекомуникационните компании са важна таргет група, която ALSO адресира със SoraStream, онлайн гейминг платформа, разработена от испанския експерт във виртуализацията Ludium.

Съдържание от ALSO

X