Големи Данни

Gartner: По-малките доставчици на MDM решения ще доминират пазара

Мария Динкова

Магическият квадрант на Gartner – 2018 Magic Quadrant for Master Data Management Solutions – показва, че при сложният пазар на решения за управление на основни данни (Master Data Management, MDM) се наблюдава преминаване от по-големи доставчици към по-малки такива, които въвеждат иновативни подходи в сферата.

Това определено е добра новина за всички, които търсят конкурентното предимство особено когато става дума за MDM, пише ITBrief.

Според доклада на изследователската компания първите потребители на подобни решения са били от областта на финансовите услуги и здравеопазването, предимно заради изискванията за регулаторно съответствие.

Организациите обаче все повече осъзнават нуждата от последователни, съвместими и точни надеждни версии на основните данни в своите структури. А вследствие на бързите темпове на дигитализация, доставчиците на MDM работят усилено с потребителите, за да им помогнат да осъзнаят тази необходимост.

"Това изискване се разглежда като предпоставка за създаването на модерни възможности за анализи на базата на надеждни данни. И именно с тези възможности организациите се опитват да създадат конкурентно предимство на съответните пазари", коментират от Gartner.

В резултат на това MDM не е от второстепенно значение за бизнеса – подобни системи вече са от първа необходимост, за да се гарантира успех. По данни от доклада се търсят както решения за инсталации, така и облачно базирани модели.

Това което отличава някои MDM решения от останалите е идеята за надежден "златен запис" на основните данни. "Златният запис се отнася за онази част от системата със записи, към която всички други референтни системи (копия) се обръщат за крайна валидация – дори ако тези референтни системи осигуряват локална валидация за отдалечени бизнес приложения", обясняват от изследователската компания.

Възможностите на подобни решения трябва да включват моделиране на данни, управление на йерархични структури, поддръжка на мултидомейн и много други.

Като лидер в Магическият квадрант на Gartner са посочва TIBCO с TIBCO EBX – цялостно решение, имащо за цел да управлява и да използва основни данни в различни индустрии.

От Gartner все пак уточняват, че компанията не подкрепя нито един доставчик, продукт или услуга, описан в изследването и не съветва потребителите да изберат онези, които са най-високо в класацията или на друга позиция. Публикуваните изследвания на Gartner са резултат от мнението на изследователската структура на компанията и не трябва да бъдат приемани за факт.

X