Големи Данни

Intel и SAP подобряват над 12 пъти работата с данни в реално време

Владимир Владков

За много предприятия доставчиците на софтуер са критично важни за текущите им операции, но SAP има най-голямо значение. От управление на потребителския опит до оптимизацията на веригата за доставки, или мащабните облачни платформи и усъвършенстван анализ в реално време, SAP предлага решения, които покриват цялата верига на добавената стойност за бизнеса, заявиха организаторите на събитието SAP NOW България 2019.

Платформата SAP HANA промени изцяло света на базите данни, предоставяйки система за управление на in-memory бази данни. Основната памет е бърза и осигурява на SAP HANA предимства по отношение на производителността, но тя също е енергозависима и не запазва съдържанието при рестартиране на сървъра, при планирани спирания или при прекъсвания на електрозахранването.

При рестартиране на сървъра всички данни от SAP HANA трябва да бъдат презаредени от системите за съхранение, което често изисква много време. Именно този проблем решава Intel със своята технология за постоянна памет Intel Optane DC 0, която е енергонезависима ис голяма плътност е. Тази памет съхранява съдържанието, подобно на традиционните твърдотелни дискове SDD, но осигурява скорост, сравнима с тази на основната памет.

SAP HANA е първата голяма платформа за бази данни, която поддържа Intel Optane DC, а това й дава възможност да преодолее ограниченията за плътност на традиционната памет, възползвайки се от енергонезависимостта на постоянната памет. В комбинация с мощта на SAP HANA 2.0 SPS 03 или по-нова версия, Intel и SAP отключват нова вселена от възможности за интелигентен бизнес.

Intel и SAP работят заедно повече от десетилетие, за да осигурят хардуерни и софтуерни решения, които ускоряват дигиталната трансформация на предприятията. "Това е партньорство, фокусирано върху опростяването на дигиталната трансформация при изграждането на интелигентни предприятия за нововъзникващата икономика на преживяванията", коментираха организаторите на SAP NOW България 2019.

Наскоро Intel и SAP обявиха многогодишно технологично партньорство, фокусирано върху оптимизирането на платформите на Intel, включително процесорите Intel Xeon Scalable и постоянната памет Intel Optane DC. Чрез тази оптимизация SAP S/4 HANA и софтуерните приложения работят безпроблемно от край до край. Партньорството предвижда и създаване на Център за високи постижения (CoE), който ще демонстрира способността на Intel и SAP да предоставят стратегически възможности и да осигурят дигиталната трансформация.

Цифровата икономика е произвела огромно количество данни, но малка част от тях биват анализирани. С помощта на SAP HANA, анализът на тези неизползвани данни дава огромна възможност за растеж на бизнеса. Чрез партньорството ще се използват технологии от Intel, които ще подсилят платформите на SAP, които са в основата на корпоративните й приложения, включително in-memory изчисления в реално време, поточен анализ и анализи на големи данни, блокчейн, добавена и виртуална реалност, машинно обучение и изкуствен интелект, Интернет на нещата и сигурността.

Каква е целта на партньорството с Intel?

"Да осигурим на клиентите най-добрата производителност, да намалим оперативния риск чрез подобрена устойчивост, осигурявайки отворени работни рамки, по-ниски общи разходи за притежание при внедрявания на SAP S/4 HANA", заявяват от софтуерния гигант.

При пускането на второто поколение процесори Intel Xeon Scalable и на паметта Optane DC по-рано тази година, Навин Шеной, изпълнителен вицепрезидент и генерален директор на групата "Центрове за данни" в Intel, заяви за софтуерното сътрудничество: "Няма партньор, който би бил толкова ангажиран с нас в това пространство, колкото SAP."

Всъщност собствената вътрешна платформа за отворени данни на Intel IT използва SAP HANA за управление на данни в реално време, като клъстерът Hadoop работи върху сървъри, базирани на Intel Xeon. Благодарение на SAP HANA мениджърите на веригите за доставки на Intel анализират данни в рамките на секунди от създаването на тези данни, а това води до по-бързи решения, по-рационални бизнес процеси и оперативни постижения.

Intel и SAP се стремят да се възползват от паметта Optane DC в SAP HANA. Двете компании вече преодоляха ограниченията, поддържайки съотношение на паметта от 4,5 TB на цикъл, или 6 пъти повече за аналитични работни натоварвания в сравнение със съотношението ядра/памет на предишното поколение процесори Intel Xeon Scalable. Модулите памет Intel Optane DC значително разширяват капацитета на паметта, без да изискват повече слотове.

При енергозависимата конвенционална памет DRAM, in-memory данните от SAP HANA трябва да бъдат копирани на диск и след това да бъдат презаредени от него след всяко планирано или непланирано рестартиране. Това не е задължително при Intel Optane DC, тъй като основната памет работи дори без захранване. При проведени от SAP вътрешни тестове с Intel Optane DC е отчетно 12,5-кратно подобрение времето за зареждане на данните от SAP HANA в сравнение с традиционната памет DRAM и конфигурация с дискове SSD. По този начин се намалява времето за възстановяване от 50 минути на 4 минути при 6TB HANA инсталация. Изчисленията са прости - 50 минути спрямо 4 минути, или 1250 процента подобрение.

Очевидно това значително увеличава работоспособността на услугата, а както знаем, за всеки бизнес времето е пари. Освен това се намалява рискът при внедряване на мултитерабайтови системи, предоставяйки на бизнес потребителите увереността да разраснат бизнеса си, разчитайки в реално време на SAP HANA.

Паметта Intel Optane DC може да предостави на всеки слот по 3 TB постоянен капацитет за съхранение, като всеки байт е адресируем. При система с 4 слота постоянната памет може да предостави 12 TB, a система с 8 слота може да предостави до 24 TB капацитет за съхранение. По-голямата плътност на паметта осигурява и по-ефективно използване на хардуера чрез консолидиране на системите. Предприятията могат да увеличат вътрешния капацитет на машините, вместо да добавят нови, за да стартират по-големи транзакционни или аналитични системи в едно и също физическо хардуерно пространство, а това намалява "отпечатъка" на SAP HANA, както и разходите за захранване и охлаждане.

Числата не лъжат

SAP HANA с използване на постоянна памет може да управлява повече данни със голяма скорост, при намалени разходи и с подобрена непрекъсваемост на бизнеса. Клиентите могат да станат по-ефективни чрез консолидиране на няколко инсталации на SAP HANA в една система и да продължават да правят иновации с помощта на бързо възстановяване след бедствия, репликация на системата и ресурсоемки приложения, които разчитат на вградено машинно обучение и възможностите за прогнозен анализ на SAP HANA.

SAP NOW България се проведе с подкрепата на Intel, Red Hat, ScaleFocus, Digital Lights, BST, STEMO, ASAP, Елтрейд, "Информационно обслужване", Sqilline и BULPROS.

X