Големи Данни

Работата с данни - ключово умение за новото десетилетие

Мария Динкова

Според ново проучване 89% от служителите отбелязват, че се сблъскват с предизвикателства в работата си поради липсата на нужните умения за обработка на данни, пише IT Brief. Същевременно 92% от запитаните признават, че ще могат по-добре да изпълняват своите задължения, ако имат повече познания в областта.

Изследването NTUC LearningHub Data Skills Report се базира на данни от IBM, японския технологичен конгломерат Softbank и софтуерната компания Qlik, като основният фокус на проучването е върху затварянето на пропастта в уменията в епохата на Covid-19.

Сред другите основни предизвикателства служителите посочват, че липсата на компетентност при работата с данните води до невъзможност да се измерят резултатите от работата (59%), до непознаване на настоящите и бъдещите бизнес практики (56%) или неспособност за изпълняване на задълженията добре (55%). В допълнение според анкетираните най-важните умения в сферата са свързани с анализа на данни (63%), интерпретиране на данните с цел взимане на бизнес решения (50%), както и защита на данните и управление на риска (48%). Именно в тези направления запитаните служителите са отбелязали, че нямат високи познания, това са посочили съответно 37%, 30% и 27%.

Освен това 87% от служителите изразяват притеснения, че липсата на умения в работата с данни се отразява негативно на тяхната кариера. 68% се страхуват, че могат да изостанат спрямо своите колеги; 64% отбелязват, че могат да станат по-малко полезни за своите компании; а 57% споделят, че имат по-малък шанс да получат повишение.

"В тази нова епоха, грамотността по отношение на данните се разглежда като основно умение за Служител 4.0 - нашите бъдещи кадри. Четейки доклада, повече служители ще се притеснят за своите възможности по отношение на данните, но ние сме тук, за да гарантираме, че тези умения могат да бъдат усвоени, ако хората имат желание да инвестират време и усилия", коментират от NTUC LearningHub.

Експертите изтъкват, че научаването на нещо ново винаги изглежда плашещо в началото, но първите крачки в тази посока представляват успех сами по себе си. "Ако досега не сте се занимавали с данни и многото бизнес ползи, които те носят, направете тази първа крачка като прочетете доклада, разгледайте възможностите и направете първите стъпки да усвоите това ново ключово умение на десетилетието", съветват специалистите.

X