Интернет На Нещата

Приходите от IoT ще скочат с 1400% до 2025

Мария Динкова

Телеком операторите потриват ръце на прогнозирания скок на приходите от IoT през следващите пет години, пише ITProPortal.

Ново изследване на анализаторската компания Juniper Research показва, че приходите на операторите от 5G IoT устройствата ще достигнат 8 млрд. долара до 2025. За сравнение се очаква тази година стойностите да бъдат 525 млрд. долара, което ще представлява 1,400% ръст.

Според доклада 5G IoT връзките трябва да се разглеждат като нови връзки, които няма да изядат настоящите приходите на операторите от съществуващата IoT технология. Доставчиците на телекомуникационни услуги ще трябва да създадат нови допълнителни услуги, които да позволят на потребителите на Интернет на нещата да управляват своите 5G връзки.

В доклада се поставя значителен акцент върху разпределение на мрежовите ресурси (network slicing) и решенията за мобилните периферни изчисления, описвайки ги като "съществени" за привличането на потребителите на IoT услуги, така че най-вероятно да похарчат най-много пари.

В тази връзка според Андрю Найтън, автор на доклада, инструментите за управление за новите услуги са ключови за потребителите, ръководещи мащабни инфраструктури.

"Ние вярваме, че само 5% оt 5G връзките ще бъдат свързани с IoT. Същевременно операторите трябва да разглеждат новите връзки като важни за гарантирането на възвръщаемост от 5G инвестиции", коментира Найтън.

X