Мениджмънт

Космическото бъдеще на комуникациите

CIO Media

Иван Гайдаров

Към днешна дата секторът на сателитната индустрия достига годишна стойност 400 млрд. долара, като очакванията са той да нарасне до 1 трилион долара в рамките на следващите няколко години. Тези очаквания са подплатени до голяма степен и от статистиките за населението с достъп до интернет в глобален мащаб. Според Федералната комисия по комуникациите на САЩ например 8% от населението, или около 24 милиона американци, са лишени от достъп до глобалната мрежа. В световен мащаб към април 2019 г. 81% от развитите страни и само 56% от населението на света имат достъп до интернет.

Причините за тази статистика са свързани предимно с невъзможността на наземните мобилни мрежи да покрият някои труднодостъпни райони, в които населението не е концентрирано на едно място, и въпреки че 5G технологията ще им даде много нови функционалности, разширяването на възможностите й в това отношение определено не е от тях.

В същия момент липсата на връзка към глобалната мрежа лишава милиарди от качествен достъп до административни услуги, обяви за работа, образование, до стоки и услуги и т.н., което се превръща в проблем както за самите хора, така и за глобалната икономика. Затова и редица компании като SpaceX и Blue Origin работят върху технологичната и икономическата трансформация на сателитната индустрия, която има всичко нужно да адресира проблемите с покритието на обширни, рядко населени райони. Въпреки това сателитната технология сякаш остава извън светлините на прожекторите, засенчена от сблъсъците на технологични гиганти и цели държави на терена на мобилните комуникации и 5G технологиите.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.

X