Дигитализация

Бизнес предизвикателствата пред стартъпите

CIO Media

Мария Динкова

Кой ще бъде създателят на новата технологична иновация, която ще преобрази света? Полето за спекулации е огромно, но доста вероятно е идеята да се зароди в някоя стартъп компания с малък, но амбициозен и талантлив екип. Ако мечтаете да заемете първото място сред предприемачите, но тепърва навлизате в забързания и конкурентен свят на ИТ индустрията, трябва да бъдете внимателни. Експертите предупреждават, че има редица опасности и капани, които дебнат по пътя към успеха. За това кои са предизвикателствата и как можете да се справите с тях разказват Васил Терзиев, партньор в Eleven, съосновател на Campus X и Telerik Academy, и Невен Боянов, създател на проекта "Тинузавър".

Успешната идея
За да се стартира собствен бизнес, независимо дали става дума за сферата на технологиите или за друга област в икономиката, е необходима идея. По-трудната задача обаче е да се открие онази концепция, която по най-успешен начин би могла да се реализира на пазара. За тази цел на първо място трябва да се определи кои ще са ползвателите, в противен случай може да се окаже, че няма купувачи на съответната стока или услуга.

"Много често идеята, с която започваме, е дошла заради нашите лични нужди и това понякога ни пречи да направим реалистична оценка на пазара и целевите групи. Да направим детайлен пазарен анализ е доста скъпо, но едно проучване сред малка група от хора или в социалните мрежи е по-добре, отколкото нищо. Има обаче и един трети начин да направим валидация на нашата идея – краудфъндинг. Това е доста евтин способ да разберем търси ли се продукт като нашия – не е нужна голяма инвестиция, дори често никаква освен собственото ни време. Краудфъндинг дава възможност да достигнем до потенциални клиенти в целия свят и да научим повече за тях – демография, интереси и други. И най-важното – това може да ни помогне да привлечем първите си клиенти – закупили нашия продукт и платили предварително за него", отбелязва Боянов.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.

X