Анализи

12-те тъмни тайни на науката за данни

CIO Media

Питър Уейнър, CIO, САЩ

Науката за данни революционизира компютърните области и предоставя основа за помощ на компютрите при решаването на проблеми. От създаване на лекарства до машинно зрение, умните алгоритми обогатяват живота ни и понякога дори го спасяват. Но извън успешните случаи има огромен брой съмнителни и ненадеждни резултати. Всеки, който има достъп до нова колекция от данни със задачата да извлече смислени прогнози, трябва има предвид тази тъмна страна.

Тук ще намерите 12 рядко обсъждани недостатъка на науката за данни, които не се виждат ясно на повърхността, но трябва да бъдат взети предвид, когато се обработват данни, за да се открият модели и направят прогнози.

Много открития на науката за данни са очевидни

Когато банката търси начин да предвиди спиране на изплащане на задължения, открива, че е по-вероятно хората без спестявания да спрат да изплащат дълговете си. Когато болниците търсят причини за лекарска грешка, те разбират, че голям индикатор е липсата на достатъчно време за сън. Високите хора удрят главите си по-често. Колоездачите умират от наранявания на главата по-често от хората, които мързелуват на дивана.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.

X