Анализи

Ръстът в аутсорсинга идва от високата добавена стойност

CIO Media

Интервюто взе Мария Динкова

Г-жо Виламовска, българският аутсорсинг сектор постигна значителен ръст през изминалата година – на какво се дължи този успех?

Отговорът е колкото локален, толкова и глобален. От една гледна точка, имаме много голяма промяна в бизнес моделите, която се случва в глобален план, при която корпоративни партньорства за споделяне или изнасяне на цялостни процеси – от разработката на софтуер до управление на real time operational analytics, се налагат като ефективни. Това може да се види и в растежа на аутсорсинг индустрията глобално, но и регионално. Българската аутсорсинг асоциация излезе с анализ през месец май тази година, че пазарът на ITO и BPO услуги (ИТ аутсорсинг и аутсорсинг на бизнес процеси), който се реализира в Югоизточна Европа в момента, е в размер на над 7 млрд. евро, с растеж на годишна база над 14%, като се очаква пазарът да нарасне двойно до 2021 г.
От друга - в България имаме съчетание на няколко диференциращи фактора. На първо място това са хората, които създават компаниите, стъпващи на собствената си много силна технологична и бизнес експертиза. Заслужава си да се отбележи, че над половината от фирмите, които са на пазара, са предприемачески български компании, другите са мултинационални. Силната техническа експертиза в лицето на кадрите, които работят в самите компании, е вторият компонент. И това не обхваща само програмисти, но и финансисти, човешки ресурси, юристи. Третият фактор е ценовият елемент в бизнес модела, но по-скоро не като евтина цена, а като висока добавена стойност – в отделни сегменти, погледнати комплексно като skills mix и възможност за предоставяне на комплексни решения – силно конкурентни.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X