Изкуствен Интелект

Визионерът Рик Вера открива форум на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium

Иван Гайдаров

Световноизвестният визионер и автор на бестселъра "Мениджърите след утрешния ден" ("Managers the Day After Tomorrow: Connect to Many, Engage Individuals"), Рик Вера, ще открие годишната конференция на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium - "Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен интелект".

Събитието ще се проведе на 23 октомври в София Тех Парк и ще събере на едно място над 250 висши мениджъри от частния и публичния сектор, предприемачи, технологични иноватори, консултанти и представители на НПО. Входът е безплатен, но само след регистрация ТУК.

Тази година фокусът на конференцията ще бъде върху бъдещето на технологиите в контекста на изкуствения интелект, Интернет на нещата (IoT) и големите данни. Лектори от HPE, SAS, Veeam, Red Hat, A1 и други ще разкажат как отговарят на предизвикателствата на новите технологии и ще споделят примери на успешни практики при внедряването им. В програмата са предвидени както панелни дискусии, така и паралелни технически сесии, по време на които участниците ще представят своята визия по темата и ще представят свои иновативни идеи.

"Ще говорим за това, което се случва не само в технологичния свят, но което касае цялото общество. Много е важно технологиите да улесняват начина, по който живеем. Затова ще споделим и как такива решения помагат на различни идеални цели: в медицината, в околната среда и в борбата с трафика на хора", коментира Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium.

Как AI ще промени глобалния бизнес

Според данните на PwC през 2030 г. приносът на изкуствения интелект към световната икономика ще възлиза на 15,7 трилиона долара - 6,6 трилиона долара от увеличената производителност и 9,1 трилиона долара от ефекта върху крайните потребители. Според анализаторите, фактът, че технологията е в своята ранна фаза на развитие, е добра новина за възникващите пазари, тъй като те ще получат възможност да изпреварят развитите икономики. Едновременно с това, стартъпите, които се създават днес, ще получат в ръцете си инструмент, с който могат да се превърнат в новите пазарни лидери след 10 години.

Най-много от навлизането на изкуствения интелект ще спечели Китай – очакванията са технологията да донесе ръст на БВП от 26% до 2030 г. Данните показват, че в близките години технологията ще има най-голяма
възможност за развитие в здравеопазването, автомобилната индустрия и финансовите услуги.

Здравеопазване

Според анализаторите основните направления, в които AI може да се развива в областта на здравеопазването, са разпознаването на вариации в данните на пациентите и сравненито с данни на други пациенти; ранното разпознаване на потенциални пандемии, ограничаване на разпространението на вируси и имиджовата диагностика. Основните проблеми, които трябва да се преодолеят в този сектор, са свързани със защитата на личните данни и чувствителната информация.

Автомобилна индустрия

Автономното управление при споделено пътуване, полуавтономното управление (чрез асистенти на шофьора), мониторингът и изпреварващата поддръжка и сервиз са основните направления от автомобилната индустрия, в които изкуственият интелект има най-голям потенциал за развитие. Според експертите обаче все още е необходимо да се работи по отношение на безопасността, особено при извънредни метеорологични ситуации.

Финансови услуги

При финансовите услуги изкуственият интелект намира приложение в персонализираното финансово планиране, разпознаването на измами и случаи на пране на пари, както и при автоматизацията на процесите, включително на клиентските операции. Проблемите, които трябва да са преодолеят компаниите в този сектор, са свързани основно с доверието на потребителите.

"През следващите десет години компаниите ще оцелеят само ако използват технологии като големи данни и изкуствен интелект. Онези, които не го направят, нямат шанс", предупреждава иноваторът и водещ лектор в конференцията "Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен интелект", Рик Вера.

Медийни партньори на събитието са: в-к "Капитал", Dnevnik.bg, сп. CIO България, Computerworld.bg, Kaldata.com, SeeNews.com, TechNews.bg, Hicomm.bg и радио "Дарик".

X