Изкуствен Интелект

До 2030 година ще дойде новият свят

Майя Бойчева-Манолчева

"Маите бях прави, когато предрекоха, че светът ще свърши през 2012 г. Защото на 21 декември, преди седем години, старото нормално умря и ние живеем в нов свят. Новото "нормално" изяжда бизнес модела на старото "нормално". Новият свят изяжда стария. И това е плашещо". Така започна презентацията си визионерът Рик Вера по време на годишната конференция на Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум, "Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен интелект", състояла се на 23 октомври в София Тех Парк. "Преди четири години направихме три основни грешки. Първата ни грешка беше, че мислехме, че дигиталното е канал в новото общество, а то промени цялото общество. Втората грешка беше, че забравихме за клиента, а той еволюира. И третата, най-основната ни грешка беше, че подценихме скоростта на промяна. Нещата се промениха по-бързо, отколкото можехме да си представим и не видяхме, че дигиталното цунами идва", разказа още Рик Вера.
Според него, за да оцелеят компаниите в новото "нормално" трябва да осъзнаят, че икономиката на споделянето е най-бързо развиващата се икономика в света. Компаниите трябва да са любопитни, ако не искат да пропуснат възможности. "Истината е, че това не е цунами, това са големи вълни и трябва да сте щастливи от възможността, която имате, да ги яхнете. Защото този, който хване първите вълни, винаги печели", заяви още авторът на бестселъра "Мениджърите след утрешния ден".

Формулата 30/3/3
Според Рик Вера, бъдещето на технологиите е комбинация от големи данни, изкуствен интелект и роботизация, а до 2030 година ще дойде новият свят. Пред аудиторията той сподели своята формула за успех - 30/3/3. "Представете си бъдещето и какъв ще бъде бизнес моделът ви през 2030 г., осъзнайте, че трябва да направите нещо през следващите три години и започнете през следващите три седмици. Ако не управлявате компанията си днес, имате голям проблем", заяви той.
По думите му компаниите трябва да използват съществуващия бизнес модел, за да произведат информация, на база на която ще могат да създадат нови продукти. "Новите продукти са алгоритми. Използвайте ги, за да намалите разходите, за да създадете още нови продукти и нови бизнес модели. Свързването на данните е най-важното нещо, което може да направи всяка една компания днес", обясни още той.

До 2030 година ще дойде новият свят


Бъдеще на инструментите
Какво е бъдещето на технологиите беше във фокуса и на провелата се кръгла маса, част от форума.
Според Дан Попа, мениджър за Румъния, България и Албания във Veeam, технологиите ще ни дадат много възможности и в съвсем близко бъдеще ще бъдат създадени неща, които дори не можем да си представим в момента. Андржей Ковалчук, старши архитект "Решения" в Red Hat, коментира, че бъдещето принадлежи на различните инструменти, които използваме и на които компютрите само ще помагат. "Нашата задача е да създадем тези инструменти по един устойчив начин", пък смята Мартин Мозер, директор продажби "Хибридни ИТ инфраструктури" в HPE.
Според Джим Нийнан, архитект "Бизнес решения" във VMware, компаниите трябва да са по-креативни и да се възползват от технологиите, ако искат да имат конкурентно предимство. Георги Робев, управител на SAS за България пък смята, че бъдещето ще бъде много по-трудно, но и по-емоционално и фокусът трябва да бъде върху подходящите специалисти, които, заедно с добрия достъп до информация и изчислителната мощност, са трите основи на изкуствения интелект.

Ерата на интелекта
Според Матиаз Поп, директор "Продуктов мениджмънт за Primera и 3PAR" в HPE, след като преминахме през светкавичната ера, за която характерна беше скоростта, и ерата на облака, с фокус върху услугите, вече се намираме в зората на ерата на интелигентните решения, базирани на изкуствен интелект. Той представи платформата за интелигентна информация (Intelligent Data Platform) и решенията за съхранение HPE Primera Family.

Сигурност и околна среда
Сигурността остава един от съществените проблеми на технологиите, стана ясно още по време на конференцията. По думите на Джоузеф Саруканян, старши мениджър "Партньорски продажби" за Европа, Близкия Изток и Африка в Aruba, част от HPE, 84% от внедрилите Интернет на нещата са били обект на изтичане на информация, а 66% смятат че възможността да се гарантира IoT сигурността е нищожна. Джоузеф Саруканян представи своята визия за бъдещето на технологиите, според която в момента се върви към пълна автоматизация - контрол в реално време на edge data центровете, на база на изкуствен интелект.
Въздействието на технологиите върху околната среда е друго предизвикателство, с което от HPE са се заели активно. Мартин Мозер, директор "Продажби на хибридни ИТ инфраструктури" в HPE, разказа за плановете на компанията до 2025 година в тази насока, които включват: намаляване с 80% на вредните емисии от производство; 50% от консумацията на електричество за дейността на компанията да идва от възобновяеми енергийни източници (100% - в по-дългосрочен план) и намаляване на въглеродния отпечатък чрез подобряване на енергийната ефективност на продуктите на компанията 30 пъти.
Вторият полуден на събитието премина под формата на паралелни технически презентации на трите партньора на Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум - Red Hat, Veeam и VMware, последвани от кръгла маса с участието на: Божидар Нейчев, старши партньор в PwC България, Филип Генов, главен изпълнителен директор на F27 и съучредител на София Лаб, Геновева Христова-Мурей, главен изпълнителен директор на Lign Group и съучредител на Missia23, Карел Крал, главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България, д-р Петър Велев, главен изпънителен директор на EcoPharma и основател на CredoWeb и Севдалина Василев, изпълнителен директор на FiBank и модератор: Рик Вера.
В края на деня беше обявен и награден победителят в състезанието за глобална скалируема оптимизация, организирано от Института по информационни и комуникационни технологии – БАН през месец септември. С приза от 3000 евро, осигурени от HPE, си тръгна докторантът от института Петър Томов. Наградата му беше връчена от заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева и генералния директор на Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум, Ираван Хира.
"Наша обща кауза трябва да бъде намаляване на изтичането на мозъците навън и привличане на повече изследователи в България", заяви зам.-министърът Карина Ангелиева след като обяви победителя.
"Много се радвам, че бизнесът и правителството започнаха да обръщат внимание на българските учени. Няма да има бъдеще, ако няма учени", коментира Ираван Хира.

X